Инфрачервени лъчи

Инфрачервени лъчи

Лъчи инфраред

Infracherveni-lachi

Инфрачервено (infrared – под червено – след червено)лъчение или инфрачервени (топлиннилъчи – (намиращи се след червената област на спектъра), представлява електромагнитно излъчване, породено от отделянето на фотони от възбудени йони или атоми при промяната на енергетичните им нива от по-високи към по-ниски. Дължината на инфрачервените вълни варира от 0,7 до 350 μm, в електромагнитния спектър те заемат мястото от края на червената зона на видимата светлина до микро-вълновото лъчение. Различната дължина на инфрачервените вълни се обуславя от температурата на излъчващото тяло. Колкото температурата на излъчващия обект е по-голяма, толкова по-малка (къса) е дължината на топлинните вълни и интензитетът им е по-висок и колкото температурата на излъчващия обект е по-малка, толкова по-дълга е дължината на вълните и съответно, интензитетът е по-нисък. Т.е. температурата на излъчващото тяло е обратно пропорционална на дължината на вълната. В близост до тела с висока температура, основните обекти излъчващи инфраред лъчение, човешката кожа усеща силно изразен топлинен ефект благодарение на инфрачервените лъчи, оттам идва и най-често срещаното им наименование – топлинни лъчи. Всяко тяло (обект) с температура по-висока от абсолютната нула (-273,15 С), излъчва инфрачервени вълни. Основният и най-голям обект излъчващ инфрачервено лъчение е Слънцето.

Инфрачервените лъчи ,  са открити през 1800-та година от британския астроном и физик Уилям Хершел. Той установил съществуването им след като изучавал спектъра на бялата светлина и топлинното въздействие на отделните спектрални зони. Силно чувствителният термометър, който използвал, показал най-голяма температура в зоната от спектъра на червена светлина и най-вече след нея. Този фактор доказал наличието на лъчение в невидимата за човека светлинна зона. Тези лъчи са наименувани инфрачервени или топлинни. Дължината на инфрачервените вълни варира от (0,7 до 350)µm, те се разделят на три основни групи – къси, средни и дълги в зависимост от температурата на излъчващия обект, колкото по-висока е температурата, толкова по-къса е дължината на вълната и обратно, колкото по ниска е температурата, толкова по дълга е  вълната. Главните обекти излъчващи инфрачервено лъчение са топли тела, Най-големият и най-мощен обект, познат на човечеството, излъчващ инфрачервени лъчи е Слънцето, с повече от 70% от цялото му излъчване.

Свойства на инфрачервените лъчи


Свойства на инфрачервените лъчи

Инфрачервени лъчи-свойства

Infracherveni-lachi-svoistva

Инфрачервеното излъчване е невидимо за човека без специални приспособления.Инфрачервените лъчи напълно се подчиняват на оптичния закон.Характеризират се със свойства подобни на видима светлина – 
отражение и пречупване, но поради факта, че дължината на тяхната вълна е по-голяма имат своите специфични различия. С най-високи показатели на отражение на инфрачервените лъчи, са веществата – злато, сребро, мед и алуминий, средни показатели на отражение има желязото, а най-ниски – водата и въглеводорода. Инфрачервените лъчи безпроблемно преминават през вакум, запрашени или задимени области. Поради естеството на образуване на инфрачервените лъчи, преминаването на атоми или йони на по-ниски енергетични нива, фотоните им са с по-ниска енергия и респективно с по-ниска честота. При проникване в тялото, инфрачервените лъчи загряват мускули и тъкани в дълбочина от 4мм. Това усещане се изпитва най-силно при студени зимни дни и ясно небе, Слънцето ни грее и усещаме приятно затопляне игнорирайки студения заобикалящ ни въздух. Също така при залез Слънце, на плажа морският бриз ни охлажда, но Слънцето приятно ни топли.

  

КоментариИзбрани сайтове температурата

Нови интернет страници температурата

  • Ekskurzii .Biz - Почивка и Екскурзии Климат в Анталия

  • Най-актуални страници температурата

  • Характеристики - ПОДРОБНО повече » ...

  • Терморегулатор за подово отопление ACMELEC - AE-Y389