Инфрачервено отопление

Инфрачервено отопление

Инфрачервено отопление

Отопление инфраред

infracherveno-otoplenie

Инфрачервено отопление благодарение на свойствата на инфрачервените лъчи съществува, откакто свят светува. От зората на зараждането на Вселената най-ефективният начин за пренос на топлината е чрез инфрачервени лъчи. Най-големият източник на инфрачервено лъчение в Слънчевата система е Слънцето, с около 40% от излъчваната енергия. Принципът на инфрачервено отопление се използва от хората от незапомнени времена. Още в Римската империя използват кахлени печки за отопление на затворени помещения, приятната им топлина е все още с висока стойност. Инфрачервеното отопление е еднакво приложимо, както за дома и офиса, така и за открити и полузакрити зони, заведения, външни градини и тераси, помещения с огромни кубатури (трудно отопляеми по конвенционален принцип), открити барове, спортни зали, промишлени и складови помещения и много други. Сферата на приложение на инфрачервеното отопление е почти неограничена. Основен аргумент за ефективността на инфрачервеното отопление е, физичният закон, който гласи, че: ” С колкото по-висока температура е един източник на топлина, толкова по-голям е процентът на неговото инфрачервено (желано) излъчване и респективно, по-малък конвенционален (нежелан) дял на топлоотдаване. Основният параметър, даващ ни информация за ефективността на една система за отопление, базираща се на инфрачервеното лъчение, е съотношението на инфрачервения към конвенционалния дял.

Инфрачервени или инфра(след)ред(червено) или топлинни лъчи, представляват електромагнитно излъчване, което се поражда от изпускането на фотони от атомите или йоните при промяна на енергетичното им ниво. Тези лъчи са наречени – инфрачервени, защото се намират след червената област на електромагнитния спектър. Също така наричани топлинни, поради силно изразеното им затоплящо действие. Дължината на вълната на инфраред лъчите е в диапазона (0,7 – 350)μm. Дължината на вълната им зависи основно от температурата на излъчващия обект или тяло. Колкото е по-висока температурата, толкова по-къса е дължината на вълната и по-висок интензитетът на инфрачервеното лъчение, респективно е в сила и обратната пропорционалност, по-ниски температури, по-дълги вълни и по-нисък интензитет. Свойствата на инфрачервените лъчи са подобни на тези на видимата светлина – отражение и пречупване. Поради това, че дължината на вълната им е по-голяма от тази на видимите лъчи, съществуват малки различия. Инфраред лъчите преминават безпрепятствено през вакуум и зони с повишена запрашеност и задименост. При контакт с човешкото тяло, инфрачервените лъчи проникват до около 4 мм и така загряват мускулите и тъканите ниПриложението на инфрачервените лъчи е широко застъпено в нашето ежедневие:

  • отопление – заради силно изразеното им затоплящо действие;
  • масажни процедури – използват се за първоначално затопляне и отпускане на мускулите;
  • козметични процедури – затоплянето на кожата в дълбочина води до повишено отделяне на мъртви клетки, отвеждане на токсини от тялото, благоприятстват отслабването и други;
  • астрономия – широко приложение благодарение по-голямата дължина на вълната и по-ниската енергия на фотоните;
  • инфрачервена фотография – за заснемане на изображения, невидими за невъоръженото човешко око;
  • и други.

Резултати от гласуването за анкета:

Какъв метод за отопление бихте избрали за дома си?

Общо: 155 гласа


55.48%

Отопление с нафта
13.55%

Отопление на пелети
11.61%

Отопление на газ
6.45%

Отопление с централно парно (ТЕЦ)
5.81%

Отопление на Ток
4.52%

Инфрачервено отопление
2.58%

Отопление на дърва
Покажи още
Какъв метод за отопление бихте избрали за дома си?
Коментар