Автошколи

Автошколи

8 стъпки за избор на най-добрата автошкола и класация на предпочитаните автошколи по градове. 

Шофьорският курс

е важна стъпка към Вашата независимост и свобода на движение. За да постигнете успех в този процес, правилният избор на шофьорски курс е от съществено значение. Но как да изберете автошкола?

Ето първите стъпки за

избор на автошкола

 1. Определете вашите цели: Преди да изберете курс, определете защо искате да научите шофиране. Дали сте начинаещ или опитен шофьор? Искате ли да получите базова подготовка или увереност зад волана на различните видове автомобили, които ще се наложи да управлявате. Разбирането на вашите цели ще ви насочи към подходящите опции.

 2. Разберете различните типове шофьорски курсове, които се предлагат, за Вашата категория. Изберете най-добрия за Вас шофьорски курс. Различните видове шофьорски курсове, можете да видите ТУК на адрес kakvo.net 

 3. Попитайте приятели за препоръки. Направете списък с най-близките автошколи във Вашия град, които предлагат Вашия шофьорски курс

 4. Проверете успеваемостта на курсистите в избраните автошколи. Класация на предпочитаните автошколи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Видин други градове е сайта avtoinstruktor.bg:
  автошколи в София
  автошколи в Пловдив
  автошколи във Варна
  автошколи в Бургас
  автошколи в Русе
  ...и още различни градове

  Обърнете внимание на броя курсисти, които взимат шофьорски изпит от първи път. Многократното явяване на изпити за кормуване Ви отдалечава от целта и е свързано с допълнителни разходи, които скрито променят цената на Вашия шофьорски курс в избраната автошкола

 5. Вижте локацията на автошколата. Проверете транспорта до автошколата и времето, за което ще стигнете с градки транспорт. 

 6. Сравнете цените на различните училища, като вземете предвид автомобилите на които ще шофирате, качеството на шофьорския курс и цената на допълнителните часове, които ще Ви се наложи да вземете. 

 7. Проучете инструкторите: Инструкторите трябва да бъдат професионалисти с опит и добра репутация. Някои автошколи поддържат видео канали в YouTube- това е чудесен начин не само да се запознаете виртуално с Вашият бъдещ инструктор, но и да получите първите безценни знания напълно безплатно.

  Вижте пример за безплатни уроци по шофиране в YouTube от известна автошкола в София ТУК! 

 8. Проветете програмата на шофьорския курс и автомобилите, на които ще шофирате в избраните автошколи. Те трябва да отговарят на вашият бъдещ автомобил и на колите, които предстои да шофирате- автоматик, кола с ръчни скорости или електромобил.

  Важно е да знаете, че ако изберете курс за категория B автоматик няма да можете да управлявате кола с ръчни скорости!

  И обратно, ако изберете стандартен шофьорски курс за категория B, ще шофирате само автомобил с ръчни скорости и няма да се чуствате уверени зад волата на Вашия бъдещ автоматик. 

  Поведението на Вашият бъдещ електромобил ще бъде коренно различно на пътя от сегашната Ви кола. 

  Това може да наложи опреснителни курсове и допълнителни часове в бъдеще, които да повлияят на бюджета. 

  Има лесно решение:

  Съществуват автошколи, които предлагат комбиниран шофьорски курс за категория B

  Този шофьорски курс включва основно шофиране на кола с ръчни скорорости и допълнителни часове на автоматик и електромобил.

  Така придобивате право да шофирате всички видове леки автомобили и увереност зад волана на всяка кола!