Заплати

Пари 500 euro, евро, заплати

Каква е средната заплата в страната? Кои са най-ниско платените длъжност и най-скъпо платените професии?

Според последните данни на Института за пазарна икономика през 2021 г. средната брутна годишна заплата на жените в България е била 16 900 лв., а на мъжете - 20 500 леваВ Съдинените Щати федералните данни за тази година показват, че жените, работещи на пълен работен ден, са получавали с над 15% по-малко от заплатата на мъжете работещи в същия сектор. 

Заплатата на колегите не е тайна


Заплатата на колегите не е тайна

Вече няма да бъде тайно кой каква заплата взима

 

Много компании все още не са прозрачни по отношение на заплатите, за разочарование на служителите, които искат да гарантират, че получават справедливо заплащане, казва CNBC.

В последния ход към повече прозрачност Европейският парламент одобри нови правила, предназначени да помогнат на служителите да получат ключова информация за заплатите.

Тайната на заплащането ще бъде забранена“, се казва в прессъобщение на Европейския парламент, което обяснява, че работодателите не могат да попречат на работниците си да споделят заплатата си или да проверяват заплатите на други хора. Това означава, че работниците ще имат право на достъп както до подробности за индивидуалното, така и до средното възнаграждение, включително разбивка по пол.

“Структурите на заплащане за сравняване на нивата на заплащане ще трябва да се основават на неутрални по отношение на пола критерии и да включват неутрални по полов признак системи за оценка и класификация на работата“, се казва в изявлението.

Изследванията показват, че прозрачността на заплатите е от ключово значение за премахване на разликата в заплащането между половете, тъй като жените често са по-малко склонни да преговарят за възнаграждението си и са склонни да подценяват себе си. Знаейки какво печелят техните колеги може да помогне за смекчаване на това.