Детски дрехи втора ръка от приятелка. Направете го тактично!

Подаряването на детски дрехи втора ръка е нещо обичайно между приятелки

Залети сме отвсякъде с оферти за детски дрехи - на всяка крачка има красиви витрини на магазини с прелестни рокли за момиченца и готини дънки и ризи за момченца. Ако сме фенове на дрехите втора ръка, можем да се поровим за нещо евтино, а в същото време марково и качествено, при това не особено износено по щандовете second hand. Онлайн магазините за детски дрехи са друг вариант и вече сякаш са повече и от реалните. А дори на другия край на света, те са ни на един клик разстояние. Много популярни са английските онлайн магазини, които често имат разпродажби, а когато транспортните разходи се поделят между няколко майки, цената на стилните и красиви дрешки става почти като че сме ги взели от кварталното магазинче.

Но има и още един много популярен начин да напълним гардероба на малчуганите си от горе до долу за новия сезон. Това е предаването на детски дрехи или по-скоро на чували с детски дрехи от ръка на ръка между приятелки. Ето какъв е опитът на една майка с три деца в това отношение. За и против!

За

  1.  Получаваш много детски дрехи накуп и си спестяваш доста средства. Да не забравяме, че един чорапогащник тип "еднодневка" струва 5 лв., клинче - 8 лв., а яке - 20.
  2.  Спестяваш си време за обикаляне по магазините, което, ако до раждането на децата ти е било хоби, вече е равносилно на ходене по мъките.
  3. Не късаш нерви. Децата в мола предпочитат да ядат, да се забавляват, да гледат филми на 3D или да се возят на каквото намерят срещу 5 лв. за 3 минути, но не и да мерят дрехи /поне докато още не са тинейджъри/. Така че дрехите от приятелки те спасяват от късането на нерви в началото на всеки нов сезон. Да не говорим, че допълнителните разходи по време на тези обиколки често надхвърлят похарчените по предназначение пари.
  4.  Имаш голям избор. Ако получиш няколко чанти или чувала с детски дрехи, можеш да ги пресееш и да си оставиш тези, които са по твой вкус или отговарят на вкуса на детето. Дрешките, които не харесваш или пък не стават на твоите хлапета, можеш да пратиш по веригата.
  5. Правиш добро дело. Взимайки детските дрехи, умалели на дъщерята или сина на твоя приятелка, я оттърваваш от тях и в същото време си й благодарна, което я кара и тя да се чувства доволна.

 

Против

  1. В купчината от подарени детски дрешки може да попаднеш на блузки с лекета /децата често се цапат, че почти нищо не остава непокътнато след пеленаческата възраст/, малки дупчици и неизмити обувки. От това често може да ви стане неприятно.
  2. Използваните прахове и омекотители могат да са доста силни и колкото и да переш чуждите дрехи, те някак си продължават да носят чужд дъх и дори да предизвикат алергични реакции.
  3.  В случай, че децата ти вече са по-големи, можеш да изградиш у тях бедняшко мислене. Добре е малчуганите да имат самочувствие и да не мислят, че родителите им не могат да им осигурят чисто нови неща.
  4. Може да направиш лошо впечателние на близките си - свекървата или съпругът ти не винаги ще са съгласни да "събираш ненужните вещи на хората". 
  5. Имах случай в който приятелка беше объркала торбите с дрехи и вместо бебешки дрехи за новородено момиченце, получих чанта с мъжки и момчешки чорапи по един брой от чифт. Оказа се, че това била чанта за изхвърляне, а другата - с розовите пелени и ританки - останала у тях. Може да се случи на всеки, но в първия момент се почувствах все едно съм родила дете с един крак 42-ри номер.
  6. По-далечна позната, която много държеше да ми праща дрехи по общ приятел, често ми пробутваше ужасно изтъркани тениски и дънки, които бяха съхравяни в някакво влажно и усойно помещение, така че миришеха на мухъл и тотално ме отвръщаваха. Но тя толкова се радваше, че ми "помага", че не събрах сили да й кажа да престане.

Правилата на играта

Ако искате да подарите детски дрехи на своя приятелка или позната, трябва да се съобразите с няколко неща:

  1. Пола на децата. Ако вие имате момче, а тя - момиче, не може да смятате, че момчешките дрехи на вашия син, могат да свършат работа на нейната девойка. Дори някои тишърти да влязат в употреба, всяка майка предпочита момичето й да е облечено като Спайдърмен.
  2. Възрастта - разликата между децата не трябва да е повече от една, максимум две години, защото ако трябва да измине много време между момента на получаване и момента на употреба на дрехите, ще се изисква доста пространство за съхраняване на дрехите. Това изисква още преподреждане, сортиране, складиране, което е много досадно и трудоемко. Най-удобно е получените дрехи веднага да могат да се използват.
  3. Състоянието на дрехите. Погрижете се добре за всичко. Внимателно огледайте всички парцалки - непременно ще откриете тук-там някое петно или дупка, които няма останат незабелязани. Такива дрехит пратете директно в кофата за боклук. Други може да се нуждаят от едно изпиране. Когато направите селекцията с по-нови и чисти тоалети, ги сгънете и пригладете много добре, за да не пристигнат при получателите измачкани и грозни. Не ви съветвам и да ги гладите с ютия, защото получателката също ще ги пусне в пералнята, така че е излишно, но пък би създало много добро впечатление за вас.
  4. Има ли търсене. Щом си набележите на коя майка да предложите дрехите на вашите деца, много тактично й задайте въпроса има ли нужда и желание да ги получи. Подчертайте, че сред облеклата има чисто нови, много добре запазени, маркови и красиви дрехи. В днешно време дори ромите не искат взимат твърде износени - избелели и скъсани дрехи.
  5. Кога е удобно. Ако отговорът е да - най-добре съчетайте предаването на дрехите с някоя ваша среща "на кафе". Така че да е удобно и за двете страни. Ако пък предаването на дрехи стане обичайно, може да предложите на семейството да идва с кола и да взима дрехите от вас, когато им е удобно.
  6. Дайде възможност за избор. Уговорката може да бъде - ела да си избереш дрехи. Така няма да се получи обратния ефект на натрапване на неподходящи дрехи, които не са по вкуса на майката. Тя може да разгледа какво предлагате и да си вземе това, което харесва, а останалите неща да отидат другаде. В този случай ще имате повече грижи около ваденето и повторното прибиране на ненужните ви вече дрехи, но пък ще сте сигурни, че жената си е взела само, каквото й допада и е по размера на децата й.
  7. Сезонно раздаване. Правете раздаването достатъчно често, не складирайте по килери и мазета, защото дрехите там поемат лоши миризми и е нежелателно да ги предложите на когото и да било. Най-добре е, когато извадите летните дрехи и ги премерите на децата си, да събете и веднага да предложите на някого умалелите. Така и подарените ще са в крак със сезона. Не е добра идея да връчваш палта и вълнени пуловери през май. Те разбира се могат да бъдат съхранени до зимата, но не винаги това е много лесно.
  8. Коефицент на полезно действие. Ако не ви благодарят и не почувствате, че са доволни от подарените от вас детски дрехи, не предлагайте отново на същите хора. Има много други начини да се оттървем от излишния багаж.

Как да се освободим от умалелите детски дрехи и аксесоари


6 начина да се освободим от умалелите детски дрехи и аксесоари за деца. Ето няколко идеи как да се освободим от купищата умалели детски дрехи и ненужни аксесоари, които задръстват гардеробите ни, без да ги предлагаме на приятелки:

  


Коментари