Електронната цигара - По-доброто зло или...?

Тютюнопушенето от векове е бич за хората. От сърдечни и белодробни заболявания, причинени от цигарите ежеминутно, хиляди намират смъртта. Решение ли е обаче електронната цигара. Дали употребата на е- цигара е по-добър вариант?

Електронна цигара - ( е- цигара)

Най-ранната идея за ел. цигара е на Хърбърт А. Гилбърт, който през 1963г. патентова устройство наречено, " цигара без тютюнев дим". Тя представлява тръбичка, която нагрява никотиновата течност и отделя дим.  Но това изобретение не бива добре прието сред хората и през 1967г. изчезва от публичния регистър.

С годините напред обаче, такива идеи се разработват и от други учени, и чак през 2000г, китайският фармацефт Хон Лик успява да наложи днешната електронна цигара.  Той създава пиезоелектрически елемент, излъчващ ултразвук за изпаряване под налягане на струя течност, съдържаща никотин разреден в разтвор на пропилен гликол. Китайският изобретател е вдъхновен за този уред от сътбата на родния си баща, който умира от тютюнопушене и посвещава направеното в негова памет. Нарича го:  "Шанс или още един избор"

 

 Е-цигарата се състои от:

1) Литиево-йонна батерия с LED светодиоден индикатор- това е най-големият компонент от цигарата.  Някои модели притежават сензор за активиране( при всмукване се самозадействат), а други имат бутон, който трябва да се задържа по време на употреба.

2) Картомайзер( пълнител)- малък пластмасов контейнер с отвори от двете си страни, в които се съхранява никотиновата течност и нагревателният елемент. Един картомайзер се равнява на между 20-40 тютюневи цигари, с издръжливост от 200-250 вдишвания.

 Новите модели е- цигари са с пълнители. Но има и такива, които се пълнят от потребителя с никотинова течност. При тях компонента " нагревател" е разположен между батерията и пълнителя. Нарича се: Автомайзер. Това са по-старият вид е- цигари.

 

 Течността за образуване на парата при тези цигари е позната, като никотинова течност. Съдържа, пропилен гликол( PG   ), растителен глицерин( VG   ), а по някога и полиетилен гликол400( PEG400. Предлагат се купища вкусове и аромати от тази течност, различни от клясическият вкус на тютюн, а силата на никотина в тях варира  според производителя. Безникотинови течности също се предлагат.

Електронните цигари са различни по форма и дизайн, но не и като функция. Принципа на работа е: При всмукване никотиновата( безникотинова) течност се нагрява, а в пълнителят  се отделя пара.

 

Въпреки, че са 99% по безвредни от обикновенните тютюневи цигари, е- цигарата си запазва 1% вредимост. Това зависи от никотина в течността и от честата употреба, броя на вдишванията. Най- голям риск е: повишаване на кръвното налягане с леко изменение на сърдечната честота, също и никотиново пристрастяване и натравяне. Но всичко това е в зависимост от личната ви консумация. Е-цигарата може да бъде полезна в борбата с тютюнопушенето, а вредите от нея при нормална употреба са едва една стотна от нормална цигара.

 

Днес на пазара, избора и предлагането на електронни цигари са големи. Цените варират, и човек според възможностите си може да направи своя избор из между многото видове и модели.

За и против електронната цигара 

Резултати от гласуването за анкета:

За и против електронната цигара.

Общо: 29 гласа


79.31%

ЗА! Електронната цигара е удачен заместител на класическата цигара.
20.69%

НЕ- Електронната цигара не е заместител на електронната цигара и нейното влияние не е доказано.
Покажи още
За и против електронната цигара.
Коментар