Акумулатори

Акумулатори

5-те въпроса при избор на подходящият акумулатор за Вашата кола, мотициклет или камион.

Как се избира акумулатор? 

Размери


Важно е да знаете размера на акумулатора за Вашият автомобил, камион или мотоциклет, посоката на разположение на полюсите и тип на захващане на клемите!

Проверката на съществуващия акумулатор не винаги е най-доброто решение, особено ако нямате гаранция че е поставен фабрично или от специалист, затова проверете. 

Ето и най-разпространените размери акумулатори според вида и марката на Вашият автомобил

 • Акумулатори размер 65 (Top Terminal): Подходящ за големи коли, камиони и спортни автомобили като Ford или Mercury.
 • Акумулатори размер 75 (Side Terminal): Подходящ е за някои автомобили на General Motors от средния и компактния клас, както и за няколко от моделите на Chrysler.
 • Акумулатори размер 24 / 24F (Top Terminal): Често срещан размер при японски марки автомобили  Acura, Honda, Infiniti, Lexus, Nissan и Toyota.
 • Акумулатори размер 34/78 (Dual Terminal): Подходящ за по-големи превозни средства Chrysler и много 1996-2000 GM пикапи, SUV и средно големи и големи седани.
 • Акумулатори размер 35 (Top Terminal): Подходящ за повечето японски автомобили, включително и последните модели Honda, повечето автомобили Subaru, както и повечето автомобили Nissan и Toyota.
 • Акумулатори размер 51R (Top Terminal): Подходящ размер акумулатор за много японски автомобили като Honda, Mazda и Nissan.
 • Акумулатори размер 47 (H5) (Top Terminal): Подходящ за много модели Buick, Chevy, Fiat и Volkswagen.
 • Акумулатори размер 48 (H6) (Top Terminal): Акумулатор често срещан в европейски и американски автомобили като Audi, BMW, Buick, Cadillac, Chevy, GMC, Jeep, Mercedes, Mini, Volkswagen и Volvo.
 • Акумулатори размер 49 (H8) (Top Terminal): Подходящ за много европейски и азиатски автомобили като Audi, BMW, Mercedes и Hyundai.
  

Тип захващане на клемите


3-те основни типовете захващане клемите на акумулаторите-

европейски, азиатски и американски тип. 

В Европа: плюсовата клема на акумулатора е с диаметър 19.5 мм, а на минусовата - 17.9 мм 

В Азия: плюсовата клема на акумулатора е с диаметър 14.7 мм, а на минусовата - 13.01 мм

Американски тип: от предната страна на акумулатора (етикета) излизат плюсовата и минусовата шпилки с резба

Разположение на полюсите на акумулатора 

Има два типа разположение - десен (+) и ляв (+). Заставайки с лице към акумулатора (така че да виждате етикета), ако плюсът е от дясната страна, това е десен (+).

  

Капацитет на акумулатора


Отговорът на въпроса- колко време акумулаторът може да отдава заряд (при минимално натоварване) - измерва се в ампер-часа (Ah).

Капацитетът на акумулатора  е от ключово значение, но не е единственото, което трябва да съобразите, защото освен да осигурява електричество за системите на автомобила, когато двигателят не работи, стартовият акумулатор има друга, основна роля - да подсигури стартирането на мотора и показателят, който е от значение тук е стартовият ток.

Колкото по-голям капацитет, толкова по-дълго акумулаторът може да осигурява напрежение за електрическите консуматори в автобила, докато двигателят не работи.

Внимание- по-висок капацитет означава по-големи размери и по-високйа цена, затова трябва да изберете акумулатор с оптимален капацитет за вашия автомобил.

 

  

Стартов ток


CCA (Cold Cranking Apms)- най-важният показател при студен старт и по-висок при дизелови автомобили- указва какъв е токът, който акумулатора Ви може да осигури при темпратура от 0 градуса в продължение на 30 секунди без напрежението да пада под 7.2V.

На акумулатора това е означено в ампери (A), по подобен начин: 540 A (EN).

Много е важно да изберете акумулатор, който може да осигури достатъчно стартов ток за вашия двигател.

Особено важен е стартовия ток при акумулаторите за дизелови автомобили!

Ако акумулаторът не може да осигури достатъчно висок стартов ток, няма да можете да запалите или ще имате трудности с паленете и животът на акумулатора ще бъде съкратен значително.

  

Технология на акумулатора


Автомобилът Ви използва ли старт-стоп система? Коя е най-подходящата технология акумулатори за Вашият автомобил. Най-разпространените стартови акумулатори са оловно-киселинните акумулатори като се предлагат три различни типа оловно киселинни акумулатори.

а именно:

 • акумулатори с течен електролит Wet Cell
  Това са акумулатори с течен електролит, като има два типа - обслужваем и необслужваем. В първия случай можете да допълните електролитната течност при необходимост, а във втория - акумулаторът е запечатан и не е възможно (и необходимо) досипване.
 • Акумулатори с гел 
  При този тип акумулатори електролитът е под формата на гел. Счита се за по-безопасна и надеждна технология, но е важно да се има предвид, че геловите акумулатори са много чувствителни на презареждане и ако се зареждат с по-високо от допустимото напрежение, това може да доведе до дефектиране на акумулатора.
 • Най-новата AGM технология (Absorbed Glass Matt) 
  Най-новата технология при оловно-киселинните акумулатори, при която като сепаратор между плочите се използва материал от стъклена вата, който попива електролита и едновременно позволява постоянен контакт с плочите и в същото време не позволява разплискване. Това прави този тип акумулатори много устойчиви на вибрации. Също така, този тип акумулатори са с много ниско вътрешно съпротивление, което им позволява да отдават много висок стартов ток. Такъв тип акумулатори са най-често ползвани в автомобили от висок клас.
  
Най-добрата марка автомобилни акумулатори според Вас е
Коментар