Версия на ГЕРБ за речта на лидера Бойко Борисов в Чикаго

Версия на ГЕРБ за речта на лидера Бойко Борисов в Чикаго 


Бойко Борисов: ... и това е основното различие между някои лидери. Това е точно това, с което започна въпроса и към мен. Хората чакат от мен. Вярно е, че е много важно една партия да има лидер, да има отговорен човек. Затова не можем ние с тази народопсихология - да чакаме някой да дойде да ни оправи. И вие сте пример за това, като не сте дочакали и всеки от вас си е вдигнал торбата кой в Чикаго, кой по Франция, по Италия, изкарва пари и се оправя. 
Идеята ми да съм тук е да можем ваши деца или тези, които искат да се занимават, да се върнат обратно. То няма как, в България да останат... Ами това е основата на населението в момента – един милион цигани, 700 - 800 хиляди турци, два милиона и половина пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост, носталгията и младостта ги води, те си викат: „Едно време на Хаинбоаз какъв проход правихме... Имаше един Пешо, какъв беше хубав...” Все едно, че ще се върне пак. Никога няма да се върне младостта. Обаче това си ги води под строй и си гласуват за Станишев. И вие като избягахте милион и половина, материалът, който се явява на избори или можем да избираме като кадри, никак не е голям. 
Лесно е да кажеш: „На теб разчитаме”. Ако така се разсъждава - „На теб разчитаме”, значи след една година ще се издъня и аз. 
Трябва и потенциалът на нацията да се използва. Виждате, американците не са по-умни от нас, обаче си избират хора, които да ги водят и по този начин просперират. 
Така че относно БСП и ДПС, в момента, понеже съм по-възрастен от вас, как да кажа – дядо Илия или чичо Илия, не знам как да се обърна към вас - но в момента те, за самия червен електорат, коалицията с Доган и с царя е пагубна. Това са хората, които те мразят. И затова ГЕРБ им е толкова сладък за коалиционен партньор. 
Това, че ние не ги искаме и сме толкова твърди, това ги вбесява до голяма степен и пускат от сутрин до вечер... ма то са професори, то са политолози, то социолози... Аз никога не съм вярвал, че имаме толкова много такива. И всеки излиза и вика: „Е да де, ама в политиката всичко е възможно, може и да се направи коалиция между ГЕРБ и БСП”. И това се наслагва поради две причини. Първата – десният електорат, да го наречем - понеже царят един път ги лъга, става мнителен и викат: „Дали и този няма да ни излъже...”. Левият електорат, който би гласувал за нас, защото не харесва тази коалиция, си вика: „Абе, нашите сигурно се оправят с Бойко, така че пак ще си гласуваме за БСП”. Това е едно много активно мероприятие, което всеки ден го правят, всеки ден! Пусни и гледай примерно при Бареков - всяка сутрин има някой, който казва, че БСП - ГЕРБ коалиция, някаква. И после набиваме на хората в главите и всеки вика: „Ами щом толкова се говори, може и да стане”. Сиреч, те умишлено ни нанасят щета всеки ден. 
Затова с ... последния ти въпрос с Костов. Действително, особено първите две години на управление, бе добро управление. Но когато трябваше да започне да реже неговите хора, той ги махна, но не каза защо. И наскоро в едно интервю той самият го отчита като вина, че не им е отрязал главите. Само че в политиката като не им режеш главите, те режат твоята. Затова кой кмет, заместник-кмет някъде да вдигне главица и да направи нещо, го омитам веднага, а не го връщам в партията. Навънка и това е! Това е единственият начин и превенция. Защото хората винаги ще ме разберат, че от всички тези хора, които идват при мен като нова партия, винаги ще дойдат и боклуци. Няма да ме разберат, ако не ги махна, когато стане вече факт, че са направили някаква грешка.
Така че ситуацията, в която се намираме, ГЕРБ, е много, много не за завиждане. Срещу нас - Тройната коалиция, срещу нас - „Атака” и много, много слаби десни. Много слаби десни, не заради друго господине, защото там не махнаха лицата, които бяха символ на корупцията. И сега както и да искат да се обединят, пак нищо механично. Сборът в политиката на две и две не е четири, а обикновено е три или две и половина. Затова лично съм много притеснен, но съм абсолютно категоричен, че не ги ли бием сами и не успеем ли ние да си направим правителство и да си носим отговорност, оставаме опозиция! 
Ще дойдат други избори, такива като вас, които с право сега могат да са мнителни, да кажат: „Абе, дай да те видим дали ще го направиш”. Тогава със сигурност ще дойдат и ще гласуват за нас. Защото ще видят, че сме били искрени и честни с тях. Много ми е трудно, защото съм изправен срещу няколко милиарда откраднати пари и се плаща за всичко на всеки. Моите хора също имат цена, надявам се, че няма да ме предадат. Ако примерно на това младо момче, или на това, дойде някой и му каже: „На ти 10 милиона, 20 милиона само излез във важния момент и се махни”. Дали ще устиска? Надявам се! Вие сте хора, които живеете вече години на Запад и знаете, че парата е нещото, което много бързо се услажда, много бързо развращава. 
Един от най-сериозните ми сътрудници го бяха викнали скоро на една среща, му бяха предложили 20 млн. евро. И му казвам – виж, няма как (...). Напиши колко е... защото знаят, че докопам ли ги, не „Булгартабак”, Държавен резерв, това са много пари, „Топлофикация” ще им се види детска игра. И правят всичко възможно да не се случи. 
Не е много весело, но всъщност и вие по кожата си чувствате, че в България реформа няма! Просто те я нагаждат, комунистите са като хамелеона, мимикрират, нагаждат се, това е! 
Въпрос: Г-н Борисов, един въпрос. Много се радвам, че сте тук и съм убедена, че ще спечелите изборите.
Бойко Борисов: Зависи с колко, това също е много важно.
Въпрос: ... обаче, има един много трънлив въпрос, който винаги, от всяко едно правителство е избягван. И това е македонският въпрос, българите, живеещи в Македония. Имам един такъв въпрос към вас, какво бихте направили, каква ще бъде вашата политика спрямо Македония, в която българите са бити и преследвани, заради българския си произход? (чуват се реплики – „Те и в България ги бият”, бел.ред. „Фокус”) А също така и българската история е изопачавана и присвоявана от македонски политици и историци. Вие имате ли някакво обяснение защо от ‘89-а година до сега нито едно правителство просто този въпрос винаги го е избягвало. Може би един от най-парливите въпроси за България? (чуват се реплики и караници между присъстващите на срещата, бел.ред. „Фокус”)
Бойко Борисов: Госпожата има право, просто понеже има и медии и ще се опитам много дипломатично да отговоря, за да не ме изкарат утре в... Един месец, като се прибера, ще има от сутрин до вечер „Борисов каза, че еди какво си” и ще се явят около стотина анализатори да ми анализират думите. 
Ще бъда кратък, за другите, които това не ги интересува, да го разберат. В съвременната ситуация, да го наречем, ние имаме толкова инструменти, с които на Македония и на нейните управници, да им влияем. Първото, най-елементарно, проспано време. Преди 10 - 15 години, когато продаваха „Макпетролиум”, мисля, че се казваше тяхната държавна компания, цената беше, ако не ме лъже, към стотина милиона. За един бюджет 50 млрд. – троха. Ние трябваше да я купим, защото като държава. В съвременната ситуация в света икономиката е водеща, чрез икономиката ние можем спокойно да влияем на тези процеси. Тогава България се замота, не го направи, веднага гърците го купиха. Веднага! След това техният „Телеком”, защо в България гърци и всякакви купиха телекомуникациите, а ние не? Държиш информацията, държиш петрола. Оттук нататък можеш да накараш да признаят такава, и не да признаят грешна, а да признаят истинската история. 
След това кандидати са за НАТО, кандидати са за Европейски съюз. Толкова е важно да имаш лобисти там, да ти помогнат, държави-лобисти. Това трябваше ние да използваме и по-добър приятел и съсед от Македония нямаме да имаме. Просто те самите щяха да ни обичат, защото ако щеш, и техният език е наш развален български и си го говорят. Мисля, че горе – долу ме разбра. С икономически инструменти, с нашето влияние, което имаме като страна в НАТО и ЕС, можем да си постигнем всички цели там. Не е нужно публично дори да се говори на тази тема. За съжаление нямаме национална стратегия и нито към Македония, нито към Сърбия, ако щеш, нито към Турция. И трябва да ви кажа, че като нация нямаме. Днес се видях тук и с други българи. Това, че нямаме тук българско училище и тук след поколения децата ще говорят на английски, няма да говорят български – вашето... 
Гражданин: Ние имаме училища, четири училища имаме! 
Бойко Борисов: Казвам, че пет хиляди деца близо, но няма училище. (бел.ред. прекъсват го от залата - В църквите има училища). Трябва държавата да има пръст в тази работа, дали ще е с пари, дали ще е с учебници, дали ще е с учители, дали ще е с внимание. Във Франция, в Париж бяхме по същия начин. 
Гражданка: Най-вече в семейството е това, ако в семейството се говори български, децата говорят български или поне разбират. Дори да отказват да говорят, разбират. 
Бойко Борисов: Просто трябва да се държим в това отношение и да имаме стратегия като държава. И аз съм доволен, че примерно такива неща, ежедневието в България е такова, че не сме му обръщали внимание. Но когато съм срещнал, видял, съм убеден, че ще настоявам и ще го направя един ден, ако имам възможност, да е по-добре. Убеден съм в това, защото това е стратегическо за нацията. 
Бяхме заедно в, не знам дали сте били при бесарабските българи, към Молдова, Украйна. Примерно един град като Созопол, са останали само три семейства навремето. Турците като са дошли там, покрай морето (...) села, градове. Има един град Болгар се казва, само българи, 300 000, ама същите са като нас. Ей така бяхме само че в механа, подобно, те бяха в църква се събрали. Всичките, ама 100% чисти българи, избягали от турците. И украинската държава си ги асимилира бавно, бавно, защото са качествен материал. България нищо. Пратиха им от фондацията на Врабевски сателити, да могат да гледат българска телевизия, на колко месеца по пет автобуса деца, от 15 до 17 години, докарваме на наша сметка във Варна, в Дружба, по една седмица да почиват. През тази седмица ги водим до Търново, до манастири и сега работя да издействам стипендия от няколко университета в София, безплатни, за да можем да ги докараме да учат и да си ги връщаме. Просто това е тема, на която навремето Съветският съюз не ни е давал да говорим, защото голям съюз. Сега ДПС не ни дава да говорим. Защо турците идват и гласуват в България, а нашите българи там в Бесарабия никой не им обръща внимание? А там са 300 000. С една дума ще се опитам, там където има големи общности, държавата да се постарае да помага и да толерира. Между другото, в Будапеща, мисля, че там българите за пример, не знам дали знаете, но навремето Будапеща се е изхранвала само от българи-градинари. И до ден днешен, ако се качи градинар, каже – аз съм български градинар, го возят в трамвая без пари. С много голям авторитет, страхотна църква са направили, българска, и общността, купили са един дом, до него хотел, ресторант си направили. Приказна общност! Много сплотена, над две хиляди човека са някъде, и са богати вече, и уважавани хора. Така че госпожо, мисля, че ме разбрахте. 
Въпрос: Може ли няколко думи по линия на насърчаване на малкия, дребния и средния бизнес в България, да кажете дали има някакви възможности държавата, примерно по линия на европейските фондове, накратко казано да задам един въпрос дали е възможно да се търсят някакви начини за подпомагане на дребния и среден бизнес в България, по линия на държавна помощ и европейски фондове, какви възможности има в тази насока и какво може да се очаква примерно, ако човек /.../
Бойко Борисов: Ще отговоря много бързо. По оперативните програми на ЕС има около два милиарда евро, заделени за малкия и среден бизнес. Проблемът какъв е? За ЕС, за Европейската комисия по-точно е ясно, че това е крадливо правителство. Те са дипломати, не могат да го кажат така. Вие знаете, на езика на Запада и на капитала, отношението към един човек или към една фирма, или към една държава в какво се изразява. Ако работиш добре, ти дават по-голяма заплата, ако не работиш – първо ти я намаляват, накрая ти я спират и казват, че можеш да си ходиш. ЕС действа по същия начин към България. Спира САПАРД, спира ФАР и реже трите програми, които финансира и носят свежи пари на всяка една държава. Днес са спрели последните пари по разплащателната Агенция САПАРД. 
Няма друга нация, те няма да си отидат, защото как да ти кажа, представи си ти да си премиер и заради теб България да губи милиарди в момента и ти да стоиш и да викаш: „Искам още четири години стоя, за да не загубя още”. Какво остава да имаш като достойнство или като чест, ако щеш? Тези, заради които толкова се радвахме, че влязохме в ЕС, казват: „На вас не ви даваме, защото вие крадете”... и ти искаш още четири години?! Просто, господине, нямам коментар. Докато са тези, ще ни пускат по толкова, колкото да оцеляваме като нация.
Въпрос:Не се чува.
Бойко Борисов: Мога да го обобщя въпроса, за да могат да разберат и хората, че въпросът е дали мажоритарна или пропорционална система, защото вие грешите. В САЩ има две партии, демократи и републиканци, и вътре в партиите е подредена мажоритарната система. Но едно е, кой е републиканец и носи отговорност, и кой е демократ и носи отговорност. И като не се справи, се срива партията. Идва другата. Още Чърчил навремето е казал, че за съжаление, нищо по-добро от партиите не е измислено. Аз самият съм антипартийно настроен човек. Винаги съм бил за мажоритарното, за личното, за успеха на самия човек. Защото успелият човек си има мнение, има си характер, има всичко. Практиката обаче показва, че държавите, в които има силни политически партии, те са много напред, а там, където се заложи на мажоритарния и на личностния характер, рано или късно отиват към диктат – навсякъде. Партията е нещото, което контролира и обществото, и лидера. Там, където един човек го изправиш – и аз включително, защото аз съм много готин, но представи си цялата власт, 15 години на власт, какъв ще станеш, един Господ знае. И затова хората са наложили партийната система, и тя държи обществото във възможно най-добро състояние. Какво е мнението, моето? 
Ще дам пример с Гърция. Поправките на избирателните закони се правят през един парламент. Сиреч, ако сега, да речем, това е българският парламент тук и речем да залагаме поправки в избирателния закон, те ще влизат в сила не в този парламент, сега, а за следващия. Защото в България промените се правят заради партиите и хората. 
Моето мнение – смесената система е най-добра. Пропорционална, сиреч гласуването за партия, а вътре в партията, в листата мажоритарна система. Можеш, ако аз съм пръв, а на теб ти харесва Врабевски, който е пети, ти можеш да го поставиш първи, и ако всички харесват повече Врабевски, той ще излезе начело в листата, той ще стане депутат. Аз независимо, че съм водач на листа, ставам пети и няма да стана депутат. Така че в тази система това е най-доброто. 
Освен това, специално аз съм привърженик на германския модел. Ходил съм, гледал съм, ние можем да прекопираме немците добре и можем да постигнем един добър успех. Това, че два месеца преди изборите почват да търсят варианти за смяна, нищо хубаво не очаквайте от предложението за мажоритарен вот. Какво имат предвид, да ти го обясня сега къде е капанът. Допускаме, че ГЕРБ печели 100 депутати, за правителство примерно трябват 130. Не можем да направим с другите политически партии поради ясни ограничения, които вие сте ни ги сложили – хората, които ще гласуват за нас. Те ни казват – ще гласуваме за теб, но не щем комунистите, не щем турците, не щем с „Атака”. Предварително ни казват с кой не щат и фактически ние имаме един избор – или да бием, да вземем пълно болшинство, или оставаме опозиция. Аз нямам варианти да се срещам и да се пазаря с други партии, което е и хубавото за страната. Ако те ми вкарат 20 или 30 мажоритарни депутати – България не е Америка, всеки един могат да го пробият, човек – ще го купят, ще му платят, близки, ще му намерят кусур, досие, нещо ще му намерят. Тези хора ще се манипулират много лесно. И тук фактически е капанът, който се опитват да заложат с мажоритарната система. Той звучи много хубаво – както казвате, има личности в политиката. Да, разбира се, че трябва да има личности, но те трябва да са от всичките партии. Ние трябва да си възобновим доверието в партиите, защото видяхте – когато демократите извадиха Обама, какъв потенциал изведнъж обществото придоби. Партията го крепеше него, демократите му правеха предизборната кампания. Там се събираха на първичните вотове. И фактически се получават както във футболните отбори – трябва да имаш един силен отпред да вкарва голове, но отзад ти трябват и вратар, и защитници, трябва ти цял тим, а това го има само в партиите. Така че ние трябва да избягваме, госпожо, порочното мислене, че стане ли някой партиец, той автоматично става маскара. Това ние си го правим. По-добре да изкараме такива хора и затова аз съм тръгнал да се оглеждам и в чужбина, които да не са окаляни, да не са омаскарени, да са придобили качества и опит като работници, и да ги върнем обратно. Да не са зависими – това е най-големият проблем. Аз досега бия на два избора без пари и усещам, че това са ми последните, които можем да изкараме на мускули срещу огромните пари, които се дават за медии от другите партии, за купуване на гласове и за всичко останало. Мисля, че ме разбрахте.
Въпрос:Не се чува.
Бойко Борисов: Да, не може, разбира се.
Въпрос:Не се чува.
Бойко Борисов: Това е промяната.
Въпрос:Не се чува.
Бойко Борисов: Това е, госпожо, този призив, ако може да го кажете по микрофона. Не са ни виновни нито турците, нито циганите. Ако излезем да гласуваме седем милиона, те ще си вземат техните 8-10% и не могат да влияят на политиката. Като отидат 30% да гласуват, от тях 10% роми и турци, естествено, че ще ни управляват после.
Въпрос: Това трябва да се разясни.
Бойко Борисов: Ето това наемам те, разяснявай. Всеки ден го приказвам. Моля ти се.