Вредни растения и цветя

Вредни растения и цветя или кой са най вредните растения и цветя за дома?

Растенията и цветята, освен да ни радват с красота и свежест имат свойството да пречистват въздуха от вредните токсини и да създават по-здравословна среда у дома.

Няколко свежи цветя в стаята внасят положителна енергия, но все пак не е препоръчително да прекаляваме превръщаме дома си в ботаническа градина. Особено стаята, в която спим.

Има обаче растения и цветя, които биха могли да бъдат опасни за здравето, особено за по-чувствителни хора, склонни към алергии.

1. Адениум (пустинна роза) е силно отровно декоративно растение. Не е препоръчително да го отглеждате в дома си, ако имате малки деца или домашни любимци, тъй като всяка част от растението, при попадане в устата може да предизвика силно отравяне.

2. Олеандър е красиво и популярно у нас, цвете. Ако бъде отглеждано в затворено помещение обаче, цветовете му може да предизвикат главоболие. Особено ако не се проветрява достатъчно често. Освен това семената и сокът му са отровни и когато се грижите за него задължително използвайте ръкавици.

3. Филодендрон също съдържа токсини, които могат да предизвикат възпаления и храносмилателни разстройства.

4. Фикуса , макар че има свойството да пречиства въздуха от формалдехид, би могъл да бъде опасен за хора, склонни към алергии. При силна чувствителност към него би могъл да предизвика астматичен пристъп.

5. Спатифилум е любимо на много цветари и често отглеждано в домашни условия, растение. Има свойството да поглъща токсините от въздуха и затова се препоръчва за филтриране на въздуха в замърсени помещения. Въпреки това с него трябва да се внимава, защото ако сок от растението попадне върху кожата, може да предизвика силно възпаление.

6. Коледната звезда също би могла да бъде опасна. Млечният сок, попаднал върху кожата може да предизвика раздразнения, а при контакт с очите би могъл дори да доведе до временна слепота както при хората, така и при животните.

7. Борвалията, декоративния пипер и кораловото дръвче също могат да бъдат опасни за децата и домашните любимци ако погълнат части от растенията (цветове, плодчета, листа) в резултат на това се появяват болки, гадене, сънливост.Коментари