Идва нова финансова криза

Нова финансова криза измерима с дълговете след Вторатата световна война грози световната икономика.

Правителствата на много от развитите икономики взеха назаем огромни суми, с които да покриват своите разходи, след като рецесията намали значително данъчните им приходи, пише "Стандарт".

За тези, които следят новините през последната година, се знаят космическите суми, които бяха похарчени за спасяването на закъсали компании от различни сектори, за социални обезщетения при безработица и за стимулиране на бизнеса и потреблението.

Според последните прогнози на Международния валутен фонд публичният дълг на десетте най-богати държави в света ще се увеличи от 78% от техния брутен вътрешен продукт през 2007 г. до 114% от него през 2014 г. Всеки гражданин на тези страни ще дължи средно по 50 хил. долара, пише The Economist.

Още по страшен е анализът в електронното издание Actualno.com, според което бюджетните дефицити се трупат в момент, когато разходите за пенсионно и здравно осигуряване нарастват силно поради застаряването на населението. Изчисленията показват, че до 2050 г. около една трета от населението на богатите страни ще бъде на възраст над 60 години. Разходите на държавата при такава демографска структура ще бъдат десетки пъти по-големи от цената на сегашната финансова криза.

В каква насока се развива финансовата криза?
Коментар

Резултати от гласуването за анкета:

В каква насока се развива финансовата криза?

Общо: 74 гласа


75.68%

Става по лошо;
14.86%

Отшумява;
9.46%

Не мога да преценя.
Покажи още