Южно Черноморие

Южното черноморие

На 400км от София по магистрала Тракия...

Южното черноморие

Там където, Стара планина потъва в Черно море при нос Емине, разделяйки условно бреговата ивица на южна и северна част, се намира

Южното крайбрежие простиращо се на около 160км е познато с неговите широки и дълги плажове за разлика от северното, което има по-скалист релеф. 

Валежите на Южното Черноморие достигат 500­- 600 мм, а на места и повече, те са ­ със зимен максимум. Снежна покривка се образува рядко и се задържа кратко  до няколко дни. Ветровете през по-голямата част от годината са западни и северозападни, като често през зимата и лятото се проявяват северни и североизточни ветрове. От местните ветрове най-характерни са бризите, които през деня духат от морето към сушата, а през нощта ­ обратно. Климатът благоприятства преди всичко развитието на земеделието (лозарство, овощия, технически култури и др.) и туризма.

Южното Черноморие е важен център за морски отдих и туризъм. Посещава се основно през летния сезон, както от български, така и от чуждестранни туристи и представлява една от основните туристически дестинации в страната. 

Някои от най-популярните черноморски курорти по Южното Черноморие са: Ахтопол, Ахелой, Дюни, Елените, Китен, Лозенец, Несебър, Поморие, Приморско, Равда, Свети Влас, Синеморец, Слънчев бряг, Созопол, Царево.

Масовото застрояване с нови хотели и курортни комплекси, започнало в края на 90-те години, все още продължава, а кои са най-големите 5 звездни хотела, квалифицирани и лицензирани от Министерство на Туризма вижте тук:

 Коментари