Притесненията на премиера за НОИ

Притесненията на премиера са, че при евентуална епидемия са в България, че касата на НОИ ще се изпразни, а системите на здравната каса няма да издържат на огромното количество болнични за карантина от 2 седмици, които касата ще трябва да обработи и изплати. 

"...ще се справим, но ще струва много пари. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на изслушването си за тол системата в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“

Болничен за 2 седмици карантина може да се издаде на всеки осигурен в НОИ гражданин, пристигащ в България

от държавите с високо разпространение на новия коронавирус. 

Реално според премиера хората в България под карантина може бързо да нарастнат до 50, дори 200.000 и повече души. 

Това означава, че при болничен за карантина с продължителност 14 дни работодателят ще трябва да поеме 3 дни, а НОИ да изплати 11 дни болничен. 

Всички граждани, на които органите на държавния здравен контрол в България (регионалните здравни инспекции) са препоръчали карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар. Това се отнася за гражданите, пристигащи у нас от континентален Китай и Италия и попълнили анкетна карта при влизане в страната. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването в България. 

Държавен рекет ли е българското здравеопазване?
Коментар

Резултати от гласуването за анкета:

Държавен рекет ли е българското здравеопазване?

Общо: 46 гласа


78.26%

Да, държавата ме кара да плащам за услуги, които не ползвам.
21.74%

Не, средствата са нужни и трябва да се плащат от всички
Покажи още