КЗК отрича наличието на картел в цените на горивата

Бензин колонка - Автомобили - Бензиностанции

Повече от 1 година след началото на проверката, в която бяха проучени 7 вериги бензиностанции и непосредствено след парламентарните избори в България Комисията за защита на конкуренцията обяви- КАРТЕЛ НЯМА!

Πpoyчeни за възможен картел бяxa 7 от нaй-гoлeмите вepиги бeнзинocтaнции y нac, а именно

  • "Лyĸoйл Бългapия" EOOД, 
  • "Eĸo Бългapия" EAД, 
  • "Шeл Бългapия" EAД, 
  • "OMB Бългapия" OOД, 
  •  "Гaзпpoм представлявана от "HИC Πeтpoл" EOOД
  • "Πeтpoл" AД 
  • "Poмпeтpoл Бългapия" EAД .

Peзyлтaтът: KЗK нe oтĸpивa дoĸaзaтeлcтвa зa ĸapтeл мeждy тяx.

Bмecтo тoвa ĸoмпaниите щe тpябвa дa взeмaт пpeвaнтивни мepĸи пoд фopмaтa нa вътpeшни пpaвилa, ĸoитo дa гapaнтиpaт бъдeщa пoявa нa картел на горивата.

През този период Вие определихте Eko като предпочитаната верига бензиностанции в България. 

Горивата са и сред индустриите, които винаги са били ръководени от картели. Пазарът на горива е бил податлив към създаването на картели и монополи въпреки световните идеали за свободна конкуренция.

Изсторически пример за картел в цените на горивата е периода от 1940 г. и 1970 г. Тогава в света доминират седем петролни компании (съвпадението с броят проверявани български компании е случаен), наричани „Седемте сестри” – днешната BP, „Гълф ойл”, „Стандард ойл Калифорния”, „Тексако”, „Роял Дъч шел", „Стандард ойл Ню Джърси" и „Стандард ойл къмпъни Ню Йорк".

До 1970 г. „Седемте сестри” контролират чрез картел около 85% от световните петролни резерви и оказват силно влияние върху производителите на петрол от третия свят.

Влиянието на картела на „Седемте сестри” отслабва след създаването на ОПЕК – Организация на страните производителки на петрол, чиято цел е да отстоява законните права на държавите членки на световния пазар на петрол.


Резултати от гласуването за анкета:

Предпочитана верига бензиностанции

Общо: 566 гласа


Eko
22.08%

OMV
21.2%

Lukoil
15.19%

Rompetrol
14.31%

Shell
13.07%

Петрол
12.72%

VM Petroleum
1.24%

НИС Петрол (Gazprom)
0.18%

Покажи още
Вечерни новини: Изборът на нов шеф на КЕВР се отлага, местни РЗИ ще могат да спират масови събития

Леки размърдвания по стари сюжети бяха основните новини в първия ден на втората юлска седмица. Премиерът Бойко Борисов е призован утре на разпит по случая с разговорите на обвиняемия съсобственик в холдинга "Монбат" Пламен Бобоков, стана ясно от съобщение на специализираната наказателна прокуратура. Никой не очаква от разпита да произтече нещо повече от възможност репортерите да снимат премиера на влизане и излизане, а той да...

Доган и Ковачки се подготвят да вземат контрола над КЕВР

Фаворитът за нов шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране - Пламен Младеновски, изненадващо се е отказал да участва в процедурата за обновяване на състава на регулатора. Решението е повече от смущаващо, тъй като Младеновски е приеман като независим експерт и именно затова кандидатурата му за председателския пост, издигната от ГЕРБ, бе подкрепена от целия енергиен бранш, както и от работодателите. Официални мотиви засега...

Уикенд новини: Борисов пак заяви, че няма да затваря държавата, Тръмп заклейми "радикалната левица" в речта си за 4 юли

Премиерът Бойко Борисов с изказванията си бе главният герой в сухия откъм новини юлски уикенд. Той формулира стратегията за борба с незатихващата епидемия от коронавирус по следния начин: "всеки да се пази сам". В същото време България е на пето място в Европа по ръст на заразените през юни. По друга тема премиерът обяви, че нямало да позволи строителството на "подпорна стена" край плажа в местността Алепу край Созопол. "С...

Туризмът в Бургас и региона бавно се раздвижва от българите, но остава без чужденци

Туризмът в Бургас и Южното Черноморие много бавно започва да се възстановява и това се случва благодарение на българските туристи, които обаче идват за по няколко дни, предимно през уикенда. В моменти на криза, като тази излизат на дневен ред проблемите за морския ни туризъм, които са трупани с години - като презастрояването. Това стана ясно по време на Срещата на бизнеса в Бургас и региона, която е част от поредицата "Капитал...

България е пета в Европа по ръст на Covid-19 случаите през юни

България изпрати месец юни като една от петте страни в Европа, където епидемията от коронавирус се е развивала най-бурно през месеца. Страната ни към 1 юли на практика е удвоила общите регистрирани случаи спрямо 1 юни, което означава, че за последния месец са регистрирани толкова инфекции, колкото за предходните три месеца взети заедно. По този показател България се нарежда на пето място сред 36 други страни в Европа - лидери са...

Николай Ангелов: Ще се радвам, ако съберем 50% от собствените приходи тази година

Визитка Николай Ангелов е четвърти мандат кмет на Балчик, подкрепян от БСП. Завършил е ВХТИ, бил е изпълнителен директор на ВиК - Добрич, и "Пътно строителство и поддържане" - Добрич. На последните избори спечели с 52% на първи тур срещу кандидата на Местна коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС). Как посрещнахте коронавируса в Балчик? - Ами той не дойде при нас. Нямаме огнище, нямаме заразени и единственото нещо, което ни се наложи да...

Само с 9323 са намалели безработните през юни

Възстановяването на заетостта се случва много по-бавно от очакваното след отпадането на ограничителни мерки заради коронавируса. От експресните данни на Националния статистически институт (НСИ), които се публикуват в специалната секция за COVID-19 и са на база информация от Агенцията по заетостта, се вижда, че през юни наетите на работа са само с 9323 повече от регистрираните безработни. Тенденция наистина е положителна, след...

София отваря врати за публично-частни паркинги

Столичната община има нова идея за решаване на проблема с паркирането На частни инвеститори ще се позволи да строят в общински терени паркинги или да изграждат сгради с паркинг Центърът за градска мобилност инвестира малко в общински паркинги и няма изгледи скоро да промени това "В последните години тук става все по-трудно и това го усеща всеки един от нас." Така кметът на София Йорданка Фандъкова оцени възможностите за...

Три милиона лева, осем джуджета и една прокуратура

Съмненията, че прокуратурата предоставя услуги като търговско дружество, отдавна са публична тайна. Разследването на неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), озаглавено "Осемте джуджета", е първият журналистически материал, който до голяма степен показва, че те не са без основание. Документалният филм е базиран на разказа на Илия Златанов - собственик на най-големия производител на асансьори в България...

Проблем с отпадните води

Генерирането на повече отпадъци, които попадат на депо, не е единственият проблем на завода за боклук на столицата. Той разполага със специално изградена пречиствателна станция за отпадъчни води, която освен от него трябва да пречиства и отпадъчните води на депо "Садината", и на инсталацията за биологично третиране "Хан Богров". От отчетите за дейността обаче се вижда, че пречиствателната станция не може да поеме целия обем...

КоментариИзбрани сайтове картел

Комплекс Адмирал

Адмирал се намира на 250м от плажа, на първа линия в Свети Влас. Адмирал се намира на 250м от плажа, на първа линия в Свети Влас.

Комплекс Манастира 1 и 2

Първа линия пшремиум! Това е първия апарт-комплекс, положил началото на Диневи Ризорт. Името на комплекса е в чест на древните манастири на това място и архитектурния му стил. Първа линия пшремиум! Това е първия апарт-комплекс, положил началото на Диневи Ризорт. Името на комплекса е в чест на древните манастири на това място и архитектурния му стил.

Апарт-комплекс Делфин

Апарт-комплекс Делфин е на втора линия в Св. Влас, на около 250м от плажа и яхтеното пристанище. Апарт-комплекс Делфин е на втора линия в Св. Влас, на около 250м от плажа и яхтеното пристанище.

Комплекс Южен Бряг

Комплекс Южен Бряг е на втора линия, на около 150 м отплажа на Свети Влас. Комплекс Южен Бряг е на втора линия, на около 150 м отплажа на Свети Влас.

Комплекс Бриз

Само на 200м от плажа на Св. Влас, над комплекс Манастира. Само на 200м от плажа на Св. Влас, над комплекс Манастира.

Летен Отпуск 2020

Уважаеми партньори, колеги и клиенти,   Уведомяваме Ви, че фирма „ Чех Пласт“ ООД излиза в летен годишен отпуск. Последният ни работен ден е 07.08.2020 г., а с нас ще можете да се свържете отново на 24.08.2020 г.Уважаеми партньори, колеги и клиенти,   Уведомяваме Ви, че фирма „ Чех Пласт“ ООД излиза в летен годишен отпуск. Последният ни работен ден е 07.08.2020 г., а с нас ще можете да се свържете отново на 24.08.2020 г.

Боядисване с латекс

6-те основни грешки при боядисване с латекс! Най-важното за боядисването с латекс. Основни правила от Лукс Ремонти БГ Материалът Боядисване с латекс е публикуван за пръв път на Лукс Ремонти БГ.

Цялостен ремонт на баня- цена и срок

Можем ли да направим цялостен ремонт на баня за 10 дни и на каква цена? Етапи в ремонта на банята Демонтаж на наличното санитарно оборудване и смъкване на плочките.Демонтират се старите плочки и водопровод. Извозват се отпадъците с контейнер до специализирано сметище. Смяна на тръбите в банята.Полага се нов водопровод и нови тръби за чиста... Материалът Цялостен ремонт на баня- цена и срок е публикуван за пръв път на Лукс Ремонти БГ.

Първи стъпки за един успешен ремонт

Едно условие всеки ремонт да бъде изпълнен добре-Трябва да се гледат цялостно нещата. Трябва да се прозрат връзките между помещенията и условията, които залага специфичното им предназначение. Материалът Първи стъпки за един успешен ремонт е публикуван за пръв път на Лукс Ремонти БГ.

За влагата и вътрешната изолация на баня..

Една етична и професионална фирма за вътрешни ремонти ще се погрижи наистина да ви изолира от просмукващата се влага в банята. Материалът За влагата и вътрешната изолация на баня.. е публикуван за пръв път на Лукс Ремонти БГ.

Започва се. Да изкъртим старото ефективно!

Ако ще правите цялостен ремонт на банята, редът е ясен. Няма да минете без къртене на стени, под, арматура, без прокарване на нови тръби... Материалът Започва се. Да изкъртим старото ефективно! е публикуван за пръв път на Лукс Ремонти БГ.

Какво значи добре ремонтирана баня?

Когато става дума за ремонт на баня, експедитивността е от значение. А за да сме в график, грешките трябва да са сведени до минимум. Което е изискване, преди всичко, за качествени материали, специализирани инструменти и професионални работници. Избраната фирма за ремонт на баня трябва да покаже и докаже, че не прави компромис с материалите, инструментите и хората. Материалът Какво значи добре ремонтирана баня? е публикуван за пръв път на Лукс...