Газови котли

Отопление на газ. Опасни ли са газовите котли? Отоплението на газ може да излезе в значително по-скъпо от отоплението с централно парно или отоплението на ток, но е далеч по удобно от отоплението на дърва. 

Стенни газови котли. Предимства и недостатъци.

Стенните газови котли предпочитани за отопление на средни по големина жилища и офис помещения. Те са пъти по-евтини от останалите газови котли. Газовите котли са лесни за монтаж.


Видове стенни газови котли

Разделят се на две групи според предназначението си:

    Едноконтурни – само за отопление.
    Двуконтурни – за отопление и топла вода, делят се също на два вида. Едните са с бойлер, а другите затоплят водата на проточен принцип.

Спрямо отвеждането на отработените газове има два вида стенни газови котли:

С естествена тяга – котелът е с отворена горивна камера и отопляваното помещение има комин.
С принудителна тяга – в горната част на котела е монтиран вентилатор, който отвежда отработените газове. Този тип котли се употребяват по-често. За тях не е нужно помещението да има комин, достатъчен е отвор в стената, намалява разходите за монтаж.

Как работи стандартния двукомпонентен стенен газов котел?

Когато котелът се включи, се задвижва циркулационната помпа. Тя подава студена вода към входа на системата, горелката се запалва. Изгорялата газ се издига и достига горната част на горивната камера. В битермалния топлообменик, водата се загрява, отоплява помещението и има топла вода за битови нужди.

Други параметри на газовите котли.


Мощност на газовите котли

Тя варира между 12 и 100 kW. От мощността на газовия котел зависи каква площ може да отоплява. 1 kW мощност затопля приблизително 12 кв.м - 15 кв.м., ако таванът е висок до 2.5м - 3м.


Запалване на газовите котли

Пиезо, ръчно или електронно запалване. При газови котли с ръчно запалване, за да заработи котела, трябва да натиснете определен бутон, При газови котли с електронно запалване става напълно автоматично. Газови котли с електронно запалване са по-икономични.

Вид горелка при газови котли
Два вида горелки: атмосферна горелка и горелка с предварително смесване.

Вид топлообменник при газови котли
Преди да вземете решение, какъв тип топлообменник да ползвате при употребата на газови котли, съобразете се с мнението на специалист.

Безопасни ли са стенните газови котли?
Този въпрос не а последно място, наред с икономичността и удобството, е един от най-важните. Стенните газови котли разполагат с датчици за наличие на пламък и контрол на тяга, блокиращ термостат, устройства за изключване на котела, когато е спряно газоподаването или е прекъснато захранването с електроенергия. Можете да бъдете напълно спокойни за безопасността на хората и помещенията. 

Стенни газови котли са удобен вариант за отопление и топла вода за битови нужди, не изискват голяма първоначална инвестиция, икономични и лесни за поддръжка.