Избор на смартфон

7 въпроса на които трябва да си отговорите преди да купуте своят нов смартфон. Е подплатени са с анкети и ваши мнения от bgpoll. УСПЕХ!

Смартфон с каква операционна система да избера?


Смартфон с каква операционна система да избера? Android и iOS на Apple са най-разпространение операционни системи за смартфони. 

  

Смартфон на кой мобилен оператор- МТел, Глобул или Виваком


Смартфон от МТел, Глобул или Виваком? Перфектното покритие на 3G мрежата от Вашият мобилен оператор в района в който живеете е изключително важно за безпроблемното ползване на новият ви смартфон.

Рискът новият Ви смартфон да се държи странно и дори да не можете да ползвате основната му фунцкия- да говорите по него е силно зависима от покритието на 3G мрежата на избрания оператор. 

Изборът на най-добър сред трите мобилни оператори в България МТел, Глобул или Вивакомса Вашите гласове в една от най-старите анкети в bgpoll- гласувайте и вижте резултатите за най-добрият мобилен оператор в България за вашият смартфон: 

 

  

Смартфон с 4G


4G е термин, който се използва за четвъртото поколение клетъчни комуникации, и предлага скорости около 10 пъти по-бързи от по-старото трето поколение (3G мрежата). Тези високи скорости на данни правят смартфоните много по-сравними с компютрите, като им дават по-добри мултимедийни възможности и по-бързо сърфиране.  iPhone, все още не поддържа 4G, но най-модерните телефони с Android работят с 4G. Друг е въпросът, че в момента в който купувате своят смартфон 4G мрежа във вашият район вероятно все още няма и няма да бъде изградена в близко бъдеще, което прави използването и невъзможно. 

Разбира се всички модели смартфони поддържат низходяща съвместимост или това няма да е пречка вашият нов телефон да рабзоти на по-ниските скорости, които му осигурява вашият мобилен оператор. 

  

Външен вид и писане от смартфон


Не забравяйте, че Вашият нов смартфон няма да има бутони. Дали екранът му е дсотатъчно голям за да ползвате свободно клавитурата и едновременно с това Вашия нов смартфон е достатъчно тънък, за да стои в джоба на дънките или сакото ви са фактори, които трябва да прецените преди покупката. 

  

Приложения за смартфон


Независимо дали ще изберете смартфон с Android или iOS ще разполагате с "море" от приложения. При iOS всичко е платено, при Andorid има много безплатни приложения и такива на максимално ниска цена. Хубавото е, че свалянето е организирано от iTunes за Apple iOS и Android Market или Goolge Market за Andoid, които се грижат за надеждността и работоспосоността на сваляните приложения. 

Освен това в всички приложения за смартфони в познатите Andorid и Google Маркет имат класация, рейтинг и анкети, които да ви помогнат бързо да направите най-правилният избор. 

 

  

Процесор на смартфона


Представете си как вашият нов смартфон "увисва" след външно позвъняване, докато проверявате пощата си или не можете да наберете телефонен номер, защото има прекалено много отворени приложения. Хардуерът на Вашият смартфон е важен за неговата безпроблемна работа. 

Двуядрените процесори вече стават нещо обичайно при смартфоните и скоро напълно ще бъдат изместени от четириядрените. Бързият процесор на Вашият нов смартфон е важен фактор, за да си осигурите безпроблемна работа с всички мобилни приложения и телефония. 

Тъй като сами виждате колко бързо се развиват и усъвършенстват съвременните устройства, не си купувайте смартфон, който е с едноядрен процесор. Не се решавайте и на по-малко от 512MB оперативна памет. Също така, Gorilla Glass е предпочитаният материал за сензорен екран за повечето смартфони – стъклото е трайно, устойчиво на удари и надрасквания.

Android телефоните обикновено се произвеждат с по-малко  памет за съхранение от iPhone устройствата, но повечето такива джаджи, използват сменяеми microSD карти. Можете да си купите отделно карта, в зависимост от вашите нужди. Облачните услуги като iCloud и Google Music, които съхраняват ваша информация са винаги от полза, но никога няма да е излишно да имате допълнително място за съхранение на вашия телефон.

Ако правите много снимки и видео не си взимайте камера с по-малко от 5MP – има много смартфони с такава резолюция (някои дори имат две камери, така че можете да снимате и в 3D режим).

  

Камера на смартфона


Не обръщайте внимание на мегапискелите, а на качеството на камерата на Вашият нов смартфон. За фейсбук или Google+ не ви трябват повече от 1M пикселова снимка, за да разпечатите на фотохартия в размер 9х13см 3 до 5Mпиксела. Повече от 5МPixela единствено ще пълни картата ви. 

По важното за камерата на вашият смартфона е вида на лещата, как снима на тъмно и как стабилизира изображението когато снимате в движение.