Опънатият таван, представлява пластмасов или метален профил, монтиран към стените или тавана, по който се изпъва PVC текстил. В сравнение с окачените тавaни, опънатият таван намалява височината на помещението минимално – в на-добрия случай 18 мм. По този показател конкурент може да бъде само гипсокартонът, директно залепен за плочата.

PVC текстилният опънат таван, предлага различни цветови възможности в комбинация с огледален (гланцов) или мат ефект. Характерно за опънатият таван е изключително дългият живот и гаранцията от 10 години. Той не променя цвета си с времето, не поддържа горене, не се рони и е водоустойчив. Цената на опънатия таван може значително да варира, като печатът оскъпява допълнително с приблизително 30 лв./кв.м. Причината е в различното количество фира на текстила и дължината на използваните профили съобразно извивките и формите, които описва тавана.

Предимства на опънатият таван

Изрязването на отвори за осветление или тръби не нарушава естетиката на тавана

Чист и бърз монтаж. Лесен демонтаж.

Не поддържа горене и не мухлясва.

Не променя цвета си и не провисва.

Степен на водоустойчивост – 100%. Издържа на наводнения, задържайки до 100 л/м². Насъбраната вода се излива през демонтиран отвор в текстила, след което последния се нагрява, опъва и монтира повторно като запазва първоначалния си вид.

Недостатъци на опънатият таван

По-високата цена

Монтажът и демонтажът следва да се извършват от човек с опит.