София

София, храм паметник Александър Невски

София е столицата и най-големият град на България, 12-ти по големина в Европейския съюз.

София е северозападната част на Южна България, в полите на планината Витоша и е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната. София носи името на раннохристиянския храм „Света София“ - „Премъдрост Божия“ (на старогръцки език).

Около 1 200 000 души са с постоянно жителство в София, а по неофициални данни градът наброява около 2 милиона души. Според официалната статистика на Главна дирекция "ГРАО", към 16.06.2008г. постоянен адрес на територията на Столична община имат 1 347 856 души. От тях 87 410 имат настоящ адрес извън общината.

Към същата дата настоящ адрес в Столична община имат 1 393 565 души, от които 133 119 са с постоянен адрес извън общината. Сред тези близо 1,4 млн. души не са прибавени хората, които живеят в столицата, без да са я посочили като свой постоянен или настоящ адрес.

70-80 000 души ежедневно пристигат от други населени места до работното си място в столицата, или за да получат различни специализирани услуги - здравни, образователни, административно-правни, финансови.

Това става ясно от данните в проекта на Стратегия за управление на общинската собственост в Столична община.

Опции


Възможност да поставите анкета за гласуване на Вашият сайт или блог, RSS бюлетин, връзки.

  
повече »

Добро място за живеене ли е София?


Ако не зависите от работа и семейство, бихте ли избрали София като място за живеене?

  
повече »

По 1000 софиянци всеки месец ще отиват на съд


По хиляда жители на София всеки месец ще отиват на съд  за неплатено парно.

  
повече »

За кои пътища около София НЕ се плаща винетка?


115км са пътните участъци около София, включително Софийския околовръстен път и Северната скоростна тангента, за които няма да е нужна винетка.

  
повече »

София въведе глоба от 300 лева за шум в определени часове


Санкцията за вдигате на шум в домовете в забранените за това часове е от 100 до 200 лева. За маловажни случаи се налагат глоби от 10 до 50 лева. Това важи за всички нарушения по наредбата на фирми и частни лица в София.

  
повече »