Речта на Бойко Борисов (емигрантска версия)

Емигрантска версия на речета на Бойко Борисов в Чикаго. 

Водещ: Няма да говоря въобще. Направо ще дам думата на кмета на София. Той ще се обърне към вас. После ако имате някакви въпроси, ще ги обсъдим заедно с него. Давам думата на г-н кмета на София Бойко Борисов! (аплодисменти).
Бойко Борисов: Това дали се чува?
Водещ: Чува се, по-близо така. Седни си, аз ще го направя, така че да се чува.
Бойко Борисов: Добър вечер. Всички ще седнат и така малко като на концерт излиза работата. Сценарий за срещата няма. Първо благодаря ви, че сте дошли. (...) Врабевски са две момчета от ГЕРБ, които са с мен. Врабевски се занимава с българите в чужбина, особено с бесарабските българи. 
(от залата подвикват, че не се чува)
Бойко Борисов: Не знам дали така е по-добре. Радо Точев ни е международен секретар. Врабевски се занимава с българите в чужбина, особено с децата бесарабските българи. И сега – със смесеното население, което е извън България. Имахме среща с кмета на Чикаго. Искаме да побратим двата града (ръкопляскания). В общи линии той е кмет на петия по големина град в България, реално погледнато – 140 000. Така че след София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, Чикаго е следващият по големина с население българи. Сега след срещата летим за Вашингтон, там имаме три-четири срещи, закуска с президента Обама и с това приключваме. Поне от опита, който имам, за да е пълноценна една среща, е по-добре да зададете въпросите, които ви интересуват, да мога на базата на това, което ви касае, това да говоря. 
Иначе вие четете вестници, интернет, имате тук български вестник, телевизия гледате, така че в общи линии сте запознати. По-добре да ви отговоря на въпроси, които имате конкретно. Така че по-бързо давайте. Ето ви микрофон, идвайте тук и питайте, ако искате по-бързо, да чуете другите какво питат. 
Гражданка: Ина Бобовска, вестник „Стар”. Предполагам, че първо добре дошли на г-н Борисов. Благодарим за това, че уважи и дойде в Чикаго, съответно можем директно да зададем въпросите, които ни интересуват. Първият въпрос е какво, освен че работите и отговаряте за побратимяване на двата града Чикаго и София и кое в прерогативите на вашата дейност засегнехте и заинтересувахте г-н кмета на Чикаго - Дейли? Това е един от въпросите ми, други въпроси – има ли нещо в програмата, във вашата програма, която да касае българите, живеещи зад граница?
Бойко Борисов: Това, което споделих с кмета е, че при толкова много българи, трябва да имат по-високо и по-голямо представителство в общината. Между другото, той е с отлични впечатления от българите, които сме тук и доста от тях знаеше по име от по-известните, по-старите, които са тук. Чикаго ще кандидатства 2016 година и това му е целта, да сложи на знамето петата звезда, за Олимпиада 2016, за летни Олимпийски игри на среща на Международния олимпийски комитет (МОК) информира, че лично президентът Обама ще отиде да представи Чикаго, а знаете, че ние искаме да кандидатстваме за 2016 за юношеските зимни Олимпийски игри, така че и тук можем да си помогнем. В общи линии това са по-важните неща, с които говорихме с него. А и считам, че е хубаво да се познаваме, да имаме по-пряк контакт и ако възникнат проблеми тук, да може да се решават. Не знам досега как е било, но е важно, според мен. 
Приоритетите, колкото може, повече българи на практика да се върнат в България. Затова в ГЕРБ взимаме само нови лица и целта е да може веднъж - завинаги да се ометат тези, които са досега. За мен реформи в държавата не са правени и самият факт, защото ми давате вестник, ако извадите един днешен вестник в България и един отпреди 25 години, ще срещнете същите фамилии. Дали ще е Живков, Велчев, Пръмов, всичките! Не знам какво се е променило, според мен не е, защото крушата пада под крушата, не може да пада под ябълка. 
Водещ: Всички, които искат да задават въпроси, да преминават напред.
Илия Консулов: Добър вечер г-н Борисов, добре дошли! Аз се смятам представител на старата политическа емиграция и ви поздравявам с това, че идвате и мога да ви задам някои въпроси. Казвам се Илия Консулов и съм от 42 години емигрант и искам да ви задам един-единствен въпрос. Положението в нашата родина е тежко и плачевно, кой каквото ще да говори, сега е третият шанс, когато може да се направи нещо за бъдещето на България. Тук чух възрожденска песен, се пее за Райна Попгеоргиева и другите, които си дадоха живота за България преди сто и колко години. ’92-a се явиха предатели, които свалиха правителството на Филип Димитров, демократично избран. 2001 година се намериха предатели, които доведоха невменяемия цар Симеон, така наречен, за да не може Иван Костов да се избере за втори път, сега е третият шанс, не само трети, но последен. Или ще вървим напред, или България ще се унищожи, България ще я завладеят цигани и мюсюлмани, и най-недостойните, които не заслужават да живеят и управляват. И до ден-днешен от 60-70 години насам, вие сте този, който българският народ сега очаква да направите нещо и искам да ви задам единствен въпрос. Какви са различията между вас, лично теб, твоята партия и другите десни партии, специално Иван Костов? Какви са вашите различия? Това е, друго нищо не искам. 
Бойко Борисов: Уважаеми г-н Илия, няколко думи ще кажа и малко история, което е важно. На 9 септември ’44-а година моят дядо е бил кмет на едно село до София, (...) се казва и са дошли комунистите са го извели и са го утрепали с тояги. В смъртния акт се водеше „безследно изчезнал”, чуваш ли ме?
Илия Консулов: Чувам много добре.
Бойко Борисов: Водеше се безследно изчезнал и като главен секретар в МВР отидох да потърся документи, намерих ги. Оказа се, че са го утрепали, след това са го пренесли в болницата на затвора и там са издали смъртен акт, даже и тук са били цинични, че починал от червен вятър. Отвял го червения вятър. Затова трябва да ти кажа, че към Станишев и тази компания там – БСП, ДПС... Ето това ми е различието с Костов - защо не отвори досиетата? Цялата власт имаше Костов – прокурор, президент, парламент! Това ми е основното различие. Кой не му даде? Защо не им каза имената, каква е разликата между червената и синята корупция? Защо не им каза имената, защо не ги вкара в затвора? Затова се стинаха на един-два процента. И ако сега се доближим повече до тези десни, почвам да нося пасив, който аз нямам. Да вземем София, ако за държавата са ни виновни комунистите, София е управлявана само от сини и е разграбена по най-безобразния начин. Само от „Софийски имоти” - над един милиард. По кое управление? По това управление! Това са ми различията и въпреки всичко аз не си позволявам, именно заради това, че толкова ги мразя червените, че към десните дума не казвам. Те ни атакуват, ние не казваме нищо, ако забелязваш. Факт! На всички избори те излизат и гласуват, и се бият срещу мен, за БСП. Девет пъти падат. Ако има нещо радостно е, че сега с г-н Костов намерихме общ език. Това българските медии не го знаят, но ние направихме няколко срещи. Общият противник е ясен, той е толкова силен.
Спомена царя, царя не бих го споменавал, защото той има личен интерес, който си го гледа и ако някой е предаден, то съм аз и такива много като вас. Защото, когато ме даде на Румен Петков да съм му главен секретар, аз отидох при царя и му казах – аз не мога с тези да работя и като се шегувам и им казвам, всъщност истинският създател на ГЕРБ е Румен Петков. Ако не го бяха сложили него министър, сигурно още щях да марширувам там по плаца. Всяко зло за добро. Но царят ме жертва за...така. Ходих, молих му се е точната дума - да дадем военно министерство, да остави вътрешно, за да мога да остана. Така че за това не го броя. БСП и ДПС са изключително силен противник и нищо не се е реформирало или променило от там. Рублата я смениха с долар, Варшавският договор - с НАТО, СИВ - с Европейския съюз. Същите хора, това са фактите и това е основното различие.


Одобрявате ли речта на Бойко Борисов в Чикаго?