Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

Цветан Генчев Цветанов

Цветан Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София.

Понастоящем е заместник-председател на политическа партия ГЕРБ, а от 27 юли 2009 година е заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в правителството на Бойко Борисов. Също така той е и ресорен вицепремиер отговарящ за ДАНС.

Постъпва на работа в Народната Милиция през 1987г. Диппломира се в Националната спортна академия, като специализира учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика през 1992г., а осем години по-късно получава следдипломна квалификация по право в Университета за национално и световно стопанство.

Допълнителни квалификации:

През целия си професионален стаж е придобил следните допълнителни квалификации:

2008 – Международна програма на Държавния департамент на САЩ за млади политически лидери – Вашингтон, САЩ.

Април 2008 – Централата на НАТО, Брюксел.

Май 2005 – завършени курсове по "Противодействие на незаконния трафик на автомобили" в Генералната дирекция на полицията в Мадрид и "Контролирани доставки, свързани с оръжия за масово унищожение", организиран в София от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ.

Декември 2004 – завършен курс по "Противодействие на глобалния тероризъм" в Службата за външна информация към Генералната дирекция на полицията в Мадрид.

Ноември 2004 – обучение на тема “Международна полицейска дейност и сигурност” в Мюнхен, Германия.

Август 2004 – едномесечен курс по мениджмънт в Международната академия по правоприлагане /ILEA/ в Розуел, Ню Мексико;

Юли 2004 – завършен курс "Обмяна и обработване на разузнавателна информация", организиран от ФБР в София;

Април 2004 – завършен курс в централата на "СИКРЕТ СЪРВИС" в САЩ;

Октомври - декември 2003 г. - тримесечен основен курс в Международната академия по правоприлагане /ILEA/ в Будапеща.

От 1997 година работи в администрацията на Министерството на вътрешните работи (МВР), като след 2001 година става оперативен помощник на главния секретар Бойко Борисов. През септември 2005г. напуска МВР и става заместник-кмет, а през 2006 г. е назначен и за секретар на новооснованата партия ГЕРБ, тъй като Бойко Борисов е възпрепятстван поради длъжността си на кмет.

При победата на ГЕРБ на изборите през юли 2009 година Цветан Цветанов първоначално оглавява парламентарната група на партията, а на 27 юли става заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в новото правителство на Бойко Борисов. Малко по-късно той се обявява в защита на петимата полицаи, осъдени за бруталното убийство на Ангел Димитров(Чората) през 2005 година, заявявайки, че „полицаите не могат да бъдат убийци“.

Има следните награди:

1987 - 2005 – През 18-годишния си професионален стаж в системата на МВР е награждаван многократно от ръководството на министерството.

Удостоен е и със следните международни награди:

- 2005 – “Бял кръст за заслуги към испанската полиция” от министъра на вътрешните работи на Кралство Испания;

- 2004 – Сертификат за изключителни резултати и съществен принос в противодействието на разпространение на фалшиво евро от директора на Европол, Юрген Щорбек

- 2009 – Сертификат за отлично международно оперативно полицейско сътрудничество от директора на Европол Роб Уейнрайт

- 2009 - “Знак за отличие за образцово носене на службата” от министъра на вътрешните работи на Литва Раймундас Палайтис

-2009 - Политик на годината -национално Дарик радио

-2010 - Награда за принос в закрилата на интелектулната собственост

-2010 - Акт за доблест - Фондация "За подпомагане жертви на престъпления и борба с корупцията"

Публични изяви:

На посещение в Брюксел в края на септември 2010 г., Цветанов заявява, че "ромската общност е инкубатор за генериране на престъпност", което изказване имплицитно и индиректно е определено за неприемливо от Пиа Аренкилде, говорител на ЕК. Впоследствие, Цветанов заявява и, че "България е приета незаслужено в ЕС", което е определено от Миглена Кунева като "обида за България". След тези изказвания на Цветанов в Брюксел в края на семтември 2010 г. следва непосредствено в началото на следващия месец съвместна пресконференция на Цветанов със спонсорирана фондация от Джордж Сорос, който е известен защитник на правата на ромите.

На специално свикана за целта съвместна пресконференция на 3 октомври 2010 г. с "Институт „Отворено общество“ - София", Цветан Цветанов в качеството си на вътрешен министър "при получаването на междинния доклад на институт „Отворено общество" с резултатите от гражданското наблюдение върху подготовката на България за присъединяване към Шенгенското пространство" заявява, че: „... е съвсем реалистично да се смята, че това ще стане в предварително определеният срок - 31 март 2011 година.“

Според доклада на неправителствената организация на "Отворено общество" само около 5 от мерките за присъединяване на България не са изпълнени, от общо от 48 мерки. Неизпълнените мерки, които са установили експертите от "Отворено общество" обаче няма да доведат до забавяне на приемането на България в Шенгенското пространство, тъй като сроковете за тях не са изтекли.

Семейно положение:

Женен е за Десислава Цветанова, която е служител на Държавна агенция „Национална сигурност“. Те имат три дъщери, последната от която се ражда февруари 2011г.



Коментари