Турция с голям ръст в туризма по време на криза

Мармарис

Въпреки икономическата криза Турция отново е предпочитана туристическа дестинация сред германските туристи.

Като туристическа дестинация Турция предлага най-доброто съотношение между цени и качество на услугите според информация на БГНес. Най-голяма част от тях идват от джоба на германеца, коментира "Дойче Веле".

Експертите са единодушни. Като място за отдих Турция печели все по-големи симпатии сред германците.

Това сочат резултатите от социологически изследвания за предпочитания на германските туристи. Въпреки кризата може да се смята, че Турция отново е изправена пред рекордна туристическа година. Глобалната финансова криза не засегна с нищо туристическия бранш - германските туристи идват на тълпи. Турският туристически бранш бива възнаграждаван за най-доброто в средиземноморския басейн съотношение между цени и услуги. Истанбул пък, който дълго време несправедливо бе пренебрегван като туристическа дестинация, сега, като европейски град на културата, привлича като магнит многобройни туристи.

Въпреки кризата, миналата година към Турция се насочиха 26 милиона и 200 хиляди чуждестранни туристи, което е нов рекорд. Тази година ще е истинска изненада, ако не бъде надхвърлена границата от 28 милиона. Така Турция се превръща в най-бързо растящия туристически пазар в света. Начело, отново без конкуренция, са германските туристи. Миналата година отпуска в Турция прекараха 4 милиона и 300 хиляди германци, следвани от руснаците с 2 милиона и 200 хиляди и британците с 2 милиона.

Германски експерти очакват, че през 2010 година броят на германските туристи в Турция ще скочи с 10 процента, което означава, че 5-милионната граница е вече твърде близо. Своето превъзнасяно съотношение между цена и услуги Турция дължи на силното насърчаване на инвестициите и модернизацията през 90-те години на миналия век. А сега министерството на туризма изготви стратегия, чиято цел е до 2023 година Турция да се затвърди като целогодишна туристическа дестинация.

Аналогично Гърция се надява на Ласт Минит записвания, като спада на туристите в Гърция до момента е с 10-15%, главно заради честите улични протести и стачки, които прогонват туристите.

Резултати от гласуването за анкета:

Вашата предпочитана туристическа дестинация

Общо: 387 гласа


36.95%

Турция
17.83%

България
11.37%

Сърбия
11.11%

Гърция
7.75%

Италия
7.24%

Испания
3.36%

Хърватия
3.1%

Македония
1.29%

Албания
Покажи още
Вашата предпочитана туристическа дестинация
Коментар

Предпочитаните хотели за почивка в