Нещата, които банките не казват за кредитната ви карта!

Кредитни карти - Visa, Master Card, Diners Club - банкови карти

Има някои неща които банките премълчават за кредитната ви карта. Тук са някои важни особености, които могат да ви предпазят от сериозни загуби и лихви: 

 

Одобрение за издаване на кредитна карта


Кредитна карта може да ви бъде отказана, дори ако служителят на гишето ви увещава, че документите ви ще бъдат одобрени автоматично. Преди да подадете искане за издаване на кредитна карта, проверете

  • здравноосигурителният си статус (прекъснати здравноосигурителни права със сигурност ще доведат до отказ от издаване на кредитна карта)
  • декларираните за предходната година доходи от вас ако сте самоосигуряващ се или от своя работодател ако работите на трудов договор
  

Гратисен период


Гратисен период до 45 дни НЕ означава че месец и половина ще имате безлихвен кредит! Гратисният период е ДО определен брой дни и е свързан с падежа на вноската.

На дадено число в месеца вие получавате извлечение по кредитната си карта и имате срок за погасяване, който обикновено е 2 седмици.

Реално най-дълъг гратисен период (безлихвен кредит) при използване на кредитната си карта получавате при покупка веднага след като излезе извлечението ви. В този случай покупката ще се отнесе към следващият цикъл и ще получите най-дълъг безлихвен кредит при изполването на кредитната си карта. 

Гратисните периоди са често използвано средство за привличане на нови клиенти от банките. Когато натрупат достатъчна критична маса, много банки започват да намаляват или понякога дори да отменят гратисните периоди.

  

Не закъснявайте с вноската по кредитна карта


Закъснението за извършване на вноската по кредитна карта е, може би, най-лошото нещо, което можете да направите. От една страна - това може да ви струва скъпо, тъй като банките имат сериозни наказателни такси, от друга - може да доведе до други косвени разходи. Сред тях са повишаване на лихвите, включително и на лихвите по други кредитни карти, които ползвате.

  

Не теглете в пари в брой от кредитната си карта!


Всъщност може би най-лошото което можете да направите с кредитната си карта е да изтеглите парите в брой от нея. Таксите за теглене на пари в брой от кредитна карта са много високи- например 2-4% такса за самото теглене +16-20% лихва върху изтеглената в брой сума

Същността на кредитната карта е да ви кара да харчите повече, без да се усещате и това да продължава вечно. В тази насока картоиздателите не насърчават ползването на кредитни карти като източник на кеш. 

 

  

Резултати от гласуването за анкета:

Каква банкова карта предпочитате

Общо: 55 гласа


63.64%

Visa
16.36%

MasterCard
10.91%

Diners Club
9.09%

American Express
Покажи още
Каква банкова карта предпочитате
Коментар