Сергей Станишев

Сергей Станишев

Сергей Дмитриевич Станишев

Сергей Станишев е роден на 5 май 1966 г. в град Херсон, СССР (днешна Украйна). Син е на Димитър Яков Станишев - бивш секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на БКП, и на професор Дина Сергеевна Мухина, по произход украинска еврейка, от Факултета по славянски филологии на СУ. Има един по-голям брат, роден 1952 г. - архитект Георги Станишев.

Средното си образование завършва в 35 СОУ "Добри Войников" (име към 2006 г.) в София. През 1989 г. Станишев завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет, според публикации в пресата с дипломна работа на тема „Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия“.Пет години по-късно защитава докторска дисертация на тема „Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция във втората половина на 19 век“. През 1998 г. специализира по политически науки (Московска школа за политически изследвания), а в периода 1999-2000 г. - по международни отношения (Лондонска школа за икономика и политически науки), където защитава научно изследване на тема "Съвременна външна политика на Русия".

Сергей Станишев е съветски, след това руски гражданин до 1996 г., когато придобива българско гражданство и се отказва от руското.

Владее свободно английски и руски, ползва френски и полски език.

Между 1985 - 1987 и 1994 – 1995 г. работи като журналист на свободна практика. Сергей Станишев е автор на над 50 публикации на външнополитическа тематика в български и чуждестранни издания. Автор на Защото сме социалисти.

През 1995 г. е назначен за главен експерт в отдел „Външна политика и международна дейност“ на Висшия съвет (ВС) на Българската социалистическа партия, а от 1996 до 2001 г. е „завеждащ отдел“.

През май 2000 г. е избран за член на ВС на БСП, през юни 2001 — за депутат от 19-и Русенски многомандатен избирателен район (МИР), а през декември 2001 г. - за председател на ВС на БСП и на парламентарната група (ПГ) на "Коалиция за България" (КБ). Избран е за депутат от Втори Бургаски МИР през юни 2005 г. Председател на ПГ на КБ в 40-то НС до избирането му за премиер.

Министър-председател.

Избран за министър-председател на Република България в правителството на КБ, НДСВ и ДПС на 16 август 2005 г. с гласовете на 168 народни представители, 67 са "против", а нито един депутат не гласува "въздържал се". Официално встъпва в длъжност на 17 август 2005 г.

На 1 януари 2007, по време на неговия мандат, Европейският съюз приема Република България за свой член, след като няколко предишни правителства подготвят членството на страната в тази структура. Забелязва се и значителен ръст в стандарта на живот, с почти двойно покачване на средната работна заплата в България от 354 лева (2006)[9] до около 600 лева (2009). За същия период минималната пенсия скача от 85 на 136 лева. Тройната коалиция също така въвежда най-ниския плосък данък в ЕС — 10%, с което се стимулира бизнес-активността. Правителството на Станишев също съумява да поддържа разходите за образование около 4,3% от БВП, като нарастването им за периода 2004-2007 година е от 1,65 до 2,2 милиарда лева. Науката е подпомогната чрез закупуването на суперкомпютър, който към ноември 2009 е 377-мият най-мощен в света и се използва за медицински изследвания, сеизмологични и строителни изчисления.

На 23 юли 2008, Европейската Комисия спира междинните плащания по фонд "Пътища" заради подозрения в конфликт на интереси и неспособност на властите за борба с корупцията. В резултат на възникналото всенародно недоволство, опозицията начело с ДСБ, СДС и ГЕРБ стартира подписка за оставка на правителството[16], на която са събрани над 1 милион подписа, ала подписката е приета несериозно от министър-председателя Станишев с думите "Здравейте, циркаджии". Следва кампанията на ДСБ "Серго, върви си", която среща подкрепа и в електронен вид, като група във Facebook и набира хиляди привърженици.

Непоследователното управление на кабинета на Станишев и изтичащата информация за корупция във властта водят до тежка загуба за БСП на парламентарните избори през 2009 година и тя минава в опозиция. Министри от следващия кабинет на Бойко Борисов предават на прокуратурата редица данни за злоупотреба с държавни и европейски средства на министри от кабинета на Станишев. Въпреки тежката загуба на изборите и последвалите партийни скандали Станишев отказва да подаде оставка и остава начело на БСП.

Семейно положение: До скоро Сергей Станишев живее на семейни начала с известната журналистка Елена Йончева, а най-горещата новина около него е, че ще има дете от Моника Йосифова - новият собственик на „Медиапул”.



Коментари