Мартин Димитров

Мартин Димитров

Мартин Димитров Димитров

Мартин Димитров е роден е на 13 април 1977 г. в София. Завършил през 1996 г. Френска гимназия /33-то СОУ В. Пеева/, а след това Университета за национално и световно стопанство (УНСС), специалност „Международни икономически отношения“. От 2000 г. работи в Института за пазарна икономика като икономист.

Във своя блог личното му преставяне започва така:

„Аз съм Мартин Димитров. Като повечето българи се интересувам от политика и футбол. По отношение на футбола гледам нещата отвън като зрител, а в политиката отвътре - като депутат в българския парламент. Винаги съм смятал, че от нас, българите, зависи да живеем по-добре и да решим проблемите си. Преди да вляза в политиката работих като икономически анализатор в Института за пазарна икономика, като имах късмета да бъда заедно с редица млади и много перспективни икономисти. Имах възможност да работя по международни проекти с доста качествени хора от различни страни. Постепенно разгледах опита на редица европейски страни и видях, че навсякъде, където гражданите живеят добре, е имало поне едно разумно правителство.“

През 2005 г. Димитров е избран за народен представител в 40-то Народно събрание от листата на коалицията Обединени демократични сили (ОДС) в 23-ти избирателен район в София и за заместник-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. От 2005 до 2007 г. е секретар на парламентарната група на ОДС.

През 2005 г. Мартин Димитров е избран от Народното събрание за наблюдател в Европейския парламент, като след присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 година придобива статут на евродепутат. През 2007 г. е включен в листата на СДС за изборите за представители в Европейския парламент, но партията получава 4,74% от гласовете и остава без евродепутати.

През ноември 2008 г. Мартин Димитров се кандидатира за председател на СДС и на 21 декември 2008 печели вътрешните избори в партията.Въпреки това, заради няколкомесечното забавяне на вписването на новоизбраното ръководство от страна на Софийски градски съд, неговия предшественик Пламен Юруков продължава да упражнява формално длъжността си до май 2009 г., когато съдът постановява, че Пламен Юруков не може да бъде легитимен председател на СДС. Като лидер на СДС, в началото на 2009 г., Мартин Димитров става съпредседател на новоучредената политическа коалиция от партии Синята коалиция.

На 29 ноември 2009 е преизбран за председател на СДС с 53.71% от гласовете на проведените вътрешнопартийни избори.

Става депутат в 41-ото Народно събрание, където е председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм.

Една негова интересна публикация:

Болен Герб носи

Имам все по-силното усещане за начало на политическа криза в България. Атака започва отчаян опит да спасява рейтинг през краен популизъм, макар че шансовете изглеждат обречени. Герб ще се опита да покаже някакви резултати до изборите и ако това не се получи също ще прибегне до краен популизъм. И за двете управляващи партии изниква въпроса „Търси се”:

- Търси се лесен обект за национализация, което да бъде представено като подвизите на ран ния Робин Худ. Вероятно обектът ще бъде избран опипом според ситуацията, ако разбира се „гласовете” не проговорят на Сидеров.

- Търси се виновник за забавеното влизане в Шенган. Тук мога да помогна. Подходящ е Хан Аспарух, защото като е избирал територия не е трябвало да преминава Дунав.

- Търси се виновник за огромната контрабанда, ама трудно ще се намери…

- Търсят се магистрали за откриване. Може да се открива всеки километър за по-удобно.

По повод АЕЦ Белене:

Ако Герб подпише проекта „Белене", това ще зароби икономически България за следващите 40 години, заяви във Велико Търново лидерът на СДС Мартин Димитров. АЕЦ Белене е една скъпа, несигурна и ненужна за страната ни централа, каза още лидерът на сините. Премиерът Бойко Борисов се оказа поредният проводник на руските интереси у нас. Вече има нова коалиция по темата Белене, а именно Първанов - Станишев - Борисов, коментира Мартин Димитров. Според него грижливо се крие доклад на БАН от 1990 година, който показва, че теренът в Белене е несигурен и опасен. Това показват и данните за сеизмоологичната обстановка във Вранча, Румъния, която се намира в съседство на Белене. Само за последните три години там са станали четири земетресения, а на всеки десет години се регистрират тежки земни трусове, уточни Димитров. Според него районът, където е построена АЕЦ Козлодуй, е много по-безопасен от сеизмоологична гледна точка. За това, ако въобще страната ни има нужда от нова ядрена мощност, то тя трябва да бъде именно в Козлодуй, казва още Мартин Димитров пред Дарик.



Коментари