Александър Томов

Александър Томов

Александър Трифонов Томов

Александър Томов е роден на 27 април 1954 в София.

Баща му, Трифон Александров Томов в продължение на 50 години е бил преподавател във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина, професор, доктор на науките, заместник ректор и председател на специализиран съвет към ВАК.

Майка му, Радка Боянова Томова е последователно специалист, главен специалист и директор на предприятие за ветеринарни препарати, секретар на Комисията за ветеринарно-медицински препарати към Министерство на земеделието. Починала през 1991г.

Има и сестра, Татяна Томова. Тя е доцент в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, специалист по въпросите на социалната политика в европейските страни, автор на три книги и десетки научни публикации.

Образование:

Александър Томов завършва с пълно отличие 36 ОУ „Максим Горки” в гр. София и 21 СОУ. През 1972г. в продължение на две години служи в българската армия като е отличник по бойна подготовка и получава специалност Първи клас в поделение на Зенитно-ракетните войски на българската армия.

Завършил е висше образование в УНСС и Икономическия университет в Санкт Петербург, отново с Пълно отличие. Завършва университет с пълно отличие и медал на университета. Като студент публикува първите си научни статии, посветени на нефтената криза през 1973-1975г.

През март 1979г. е избран за редовен асистент в УНСС, а през 1985г. е сред основателите на катедра Политология в СУ „Св. Климент Охридски”. През 1984г. му е присъдена научната степен доктор по икономика, а през 1988г. е избран за доцент в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1979 до 2010г. Александър Томов преподава без прекъсване на 21 випуска студенти. Сред неговите студенти има министри, заместник-министри, депутати, преподаватели, дипломати, бизнесмени и др.

Кариера:

През октомври 1982г. Александър Томов е първоначално експерт, а след това – помощник по икономическите въпроси на министър-председателя на Република България Георги Атанасов. Като такъв, Александър Томов участва в създаването на първите документи за развитието на частна икономическа дейност. Сред тях са: Указ 56, Постановления за частни дейности в услугите, ресторантьорството, транспорта и др. Във връзка със започващите реформи в България излизат и първите книги на Александър Томов – „Фирмена организация на труда” (1987г.) и „Социализъм и самоуправление” (1989г.). По-голямата част от тиража на последната книга е унищожена с решение на бившата Държавна сигурност през лятото на 1989г.

Участието му в събитията на демокрацията от 1989г.

През юли 1989г. по секретно указание на председателя на Министерски съвет Георги Атанасов, Александър Томов изготвя доклад за погрешната икономическа политика на Тодор Живков и необходимостта от радикални политически и икономически реформи. Този доклад е използван от Петър Младенов и Андрей Луканов при политическите промени в страната през ноември-декември същата година.

На 2 декември 1989г. – 3 седмици след свалянето на Тодор Живков, по инициатива на Александър Томов се създава политическо движение Демос, което се обявява за социалдемократизиране на БКП и за дълбоки реформи в страната. В движението влизат известни интелектуалци, учени и голям брой младежи. Заедно с движение „Път към Европа”, ръководено от проф. Петър Митев, и Алтернативно социалистическо обединение на Николай Василев, трите движения започват масирана дейност за реформиране на лявото пространство.

През юни 1990г. Томов е избран за депутат във Великото народно събрание от 71 едномандатен район в област Монтана. Като такъв, той непосредствено участва в изготвянето на първите демократични закони и на новата Конституция на Република България. Особено съществен е неговият принос в подготовката на икономическия раздел на Конституцията, а също така при избора на парламентарна форма на управление.

През октомври 1990г. Томов, заедно с други представители на неформални движения в БСП, е избран за член на нейното ръководство, а през декември същата година – за заместник председател на Министерски съвет в коалиционното правителство на Д. Попов. Като такъв, заедно с Иван Костов, Димитър Луджев, В. Павлов, Атанас Папаризов, Матей Матеев и други, извършват либерализация на цените и започват смел преход към европейски модел на икономическо развитие.

През януари-февруари 1991, под ръководството на Александър Томов е изготвен Доклад на ВС на БСП за разкриване на деформациите в комунистическото управление и за отхвърляне на нарочните му практики. Консервативните сили в БСП отричат доклада и по този начин прикриват злоупотребите.

През 1999г. Александър Томов получава престижната награда „Чърчил” за приноса си в отношенията между България и Великобритания.

През есента на 1999г. на конгреса си в Париж, Социалдемократическият интернационал приема Евролевицата за неин член-наблюдател. От тогава до сега партията, ръководена от Александър Томов, е редовен участник във форумите на Социнтерна.

През пролетта на 2001г. Александър Томов и Евролевицата се противопоставят на връщането на Симеон Сакскобургготски в политическия живот на страната. На 11 април 2001г. Александър Томов заявява: „Връщането на бившия български цар ще дестабилизира политическия живот и ще върне на власт в икономиката престъпни групировки, с което ще рухнат надеждите на хората за възстановяване на Българската държавност.” Въпреки тези предупреждения, Сакскобургготски получава почти половината от гласовете на редовните парламентарни избори същата година, а Евролевицата остава извън парламента.

В периода на управление на Жан Виденов и БСП, Александър Томов публично се разграничава от:

А) политиката на декапитализация на Българските държавни банки и забавянето на тяхната приватизация

Б) въвеждането на т.нар. „масова приватизация"

В) линията на масовизиране на Българското висше образование и създаване на над 30 нови университета

Той е един от основателите и бивш генерален директор на Фондация 21 век. От декември 2006г. е председател на Надзорния съвет на ПФК ЦСКА (София). Бивш председател на Управителния съвет на Кремиковци АД. Преподавател в Катедра Политология на Философски факултет на СУ "Свети Климент Охридски".

Александър Томов е бивш вицепремиер в правителството на Димитър Попов. Депутат в 7-то Велико народно събрание, 36-то и 38-то Народно събрание. Бивш вицепредседател на БСП, председател Гражданско обединение за републиката, съпредседател на Демократична алтернатива за републиката, председател на Българска Евролевица, председател на Българска социалдемокрация.

През 1996 година се кандидатира за президент на България, но остава на четвърто място.

Присъдата:

Най-лоша услуга за кариерата му на политик играе фактът, че през 2011 година е осъден от Софийски градски съд на 9 години затвор по обвинение в длъжностно присвояване на имоти и вещи от металургичния комбинат "Кремиковци " АД в размер на 29 млн. лв. Общежитието и хвостохранилището са използвани от Томов, за да плати на Васил Божков по сделката за футболния ЦСКА. В процеса на делото, обаче, съдът отхвърля обвиненията срещу Александър Томов и Гарибов за присвояване на близо 3.5 млн. евро от ЦСКА, като за тази сума прокуратурата твърдеше, че е била в банкова сметка на клуба, от която Томов е прехвърлял пари на трети лица.

Александър Томов окачествява присъдата като неморална и с политически мотиви, защото щяла да му попречи да участва в предстоящите избори. Той не уточни дали има намерение да участва в местния вот или в този за президент.

Книги:

През дългогодишната си кариера Александър Томов е публикувал 6 книги и над 110 научни публикации в областта на политологията, макроикономиката и геополитиката. Неговата книга „Четвъртата цивилизация” е преведена на английски език, книгата му „Оптимистична теория за България” е отличена с първа награда за политическа публицистика за 2005г. Най-новата му книга „Новата демократична държава” отразява създаването за първи път в България на ново научно направление, свързано със систематизирането и прилагането на група регулатори за държавно управление на икономиката.

Нов политически проект:

През септември, миналата година, на пресконференция в Монтана лидерът на партия Българска социалдемокрация съобщи, че в ход е проект за създаване на социалдемократическо обединение, което се налагало поради отслабените позиции на БСП. Според Александър Томов тя вече не можела да играе роля на лява партия. Учредителното събрание е насрочено за 26 март 2011г.

Семейно положение:

Александър Томов е баща на две дъщери – Рада и Лидия са вицепрезиденти в международни инвестиционни банки. Завършили са с отличие престижното London school of economics and Political science.



Коментари