Ахмед Доган

Ахмет Доган визитка

Ахмед Демир Доган

Ахмед Доган е роден на 29 март 1954 година в село Пчеларово, област Добрич, но изкарва голяма част от ранното си детство в село Дръндар, област Варна. Произхожда от бедно селско семейство, дядо му е ходжа в селото, в което живеят. Има три сестри.

Д-р Ахмед Доган е основател на Движението за права и свободи (ДПС) през 1990 г. и негов председател до днес. Депутат в 7 Велико народно събрание и народен представител в 36-то, 37-мо, 38-мо, 39-то и 40 Народно събрание на България. Агент на Държавна сигурност от 1974 година.

1980 г. - дипломира се в Кърджали

1981 г. — завършва философия в СУ „Климент Охридски“. Редовен аспирант в Института по философия към Българската академия на науките (БАН). Доктор на философските науки

1985 г. — завършва Академията за обществени науки и социално управление (АОНСУ) на ЦК на БКП.

1985 г. — Според официалната му биография, се включва в организиране на съпротивата срещу т. нар. „Възродителен процес“, като става един от основателите на нелегална организация.[2]

1986 г. — кандидат на философските науки и научен сътрудник в Института по философия към БАН.

1987 г. — лежи в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници.

1989 г. — осъден при закрити врати от Варненския окръжен съд на 10 г. лишаване от свобода като създател на противодържавна организация. Амнистиран след отмяната на чл. 233 от Наказателния кодекс.

1990 г. — учредител и председател на Движението за права и свободи от създаването му на 4 януари 1990 г.

След 1990 г., Доган е депутат във всички Народни събрания , като е известен със системно отсъствие от парламентарните заседания, въпреки че е задължен според Правилника за устройството и дейността на Народното събрание. В отговор той изтъква, че използва това време за по-полезни дейности.

На 19.01.2013 се оттегля от лидерския пост на Движението за права и свободи

Известни скандали:

През 2004 г. е награден от президента Георги Първанов с орден „Стара планина“ I степен „за заслуги към етническия мир и демокрацията в България“. Три месеца по-късно обявява, че връща ордена, след като Първанов награждава със същия орден и главния прокурор по времето на Възродителния процес, Васил Мръчков. Впоследствие, Георги Първанов изменя собствения си указ и награждава Васил Мръчков с орден Кирил и Методий.

При предизборната си кампания за Парламентарни избори 2005, заявява в предаването Шоуто на Слави по bTV, че финансирането на партията му, както и финансирането на всички други политически партии, става чрез „обръч от фирми“.

По време на предизборната кампания за парламентарни избори в България (2009), като лидер на коалиционно управляваща политическа сила, на власт от 2001-до 2009 година, заявява на митинг в село Кочан, че той разпределя "порциите на финансирането в държавата".

На 19 януари 2013 в деня на оттеглянето си от лидерския пост на Движението за права и свободи бива нападнат с пистолет на сцената, по време на своята реч на националната конференция на ДПС. 

Семейно положение:

Женен е два пъти, но след края на втория си брак живее от години в съвместно съжителство с манекенката Алтен Алиева.



Коментари